TOKIO - De Nederlandse volleybalvrouwen hebben tijdens de finaleronde van de World Grand Prix hun tweede overwinning op rij geboekt. De ploeg van bondscoach Avital Selinger versloeg Duitsland in vijf sets: 19-25 25-21 25-22 21-25 15-13.

Een dag eerder bleek Oranje ook al in vijf sets te sterk voor China.

Dankzij de overwinning gaat Nederland samen met Brazilië aan de leiding in de World Grand Prix. De Braziliaanse vrouwen versloegen China met ruime cijfers: 3-0.

Topscoorster bij Oranje was Manon Flier, die verantwoordelijk was voor 32 punten. Vrijdag speelt de formatie van Selinger tegen Japan.

Stroef

De vrouwen begonnen stroef aan de wedstrijd. De ploeg serveerde slecht en had in het eerste bedrijf geen enkele kans.

Vooral dankzij uitstekend verdedigen van libero Janneke van Tienen kwam Nederland steeds beter in de wedstrijd.

Fit

Naarmate het duel vorderde, werd duidelijk dat de slopende reeks wedstrijden zijn tol eist bij de topvolleybalsters. In de vijfde en beslissende set bleek Oranje fitter dan zijn opponent.

''We hebben niet heel goed of heel mooi gespeeld'', erkende Van Tienen. ''Maar door hard werken hebben we die wedstrijd eruit gesleept.''

Brede selectie

Tijdens de wedstrijd in het Tokio Metropolitan Gymnasium bleek Nederland ook over een bredere selectie dan Duitsland te beschikken. Speelsters als Ingrid Visser en Chaïne Staelens kregen vanwege kleine blessures weinig speeltijd, maar werden probleemloos door anderen vervangen.

''Het maakt bij ons niet uit wie er in het veld staan'', stelde Van Tienen dan ook. ''We doen het met veertien speelsters en niet met zeven.''

Japan

Vrijdag speelt Nederland in de derde groepswedstrijd tegen lokale favoriet Japan. Mocht Oranje ook dat duel winnen, dan kan de formatie een podiumplek nog nauwelijks ontgaan. Al wil de libero daar nog niet aan denken: ''We leven van wedstrijd tot wedstrijd.''