ARDOOIE - Tyler Farrar heeft woensdag in de Eneco Tour de eerste etappe gewonnen en de leiding in het klassement genomen.

De Amerikaanse wielrenner van Garmin won na 185,4 kilometer tussen Aalter en Ardooie de massasprint.

Dankzij 10 seconden aan bonificaties nam Farrar de witte trui over van de Fransman Sylvain Chavanel, die dinsdag de proloog in Rotterdam had gewonnen.

Farrar, zondag al winnaar in de Vattenfall Cyclassics in Hamburg, versloeg in Ardooie Tom Boonen, de Belg die in de Eneco Tour van vorig jaar de rit naar Ardooie won.

Grote valpartij

Boonen haalde ook nog zes bonificatieseconden op en staat nu tweede in de stand, op vier tellen van Farrar. In de massasprint deed zich achter de voorste renners een grote valpartij voor (video).

De Spanjaard Koldo Fernandez kwam in aanraking met Baden Cooke, waarna een aantal renners tegen de grond ging. Enkelen hadden medische behandeling nodig.

Stroetinga

Voor Wim Stroetinga zit de Eneco Tour erop. De Nederlandse wielrenner van Milram kwam woensdag in de eerste etappe (Aalter-Ardooie) ten val op een schouder.

Manager Gerry van Gerwen meldde dat bij Stroetinga de schouder uit de kom schoot en gekneusd raakte. ''Het kost Wim een paar weken voordat hij weer goed op de fiets kan zitten'', treurde Van Gerwen.

Stroetinga was niet betrokken bij de massale val in de eindsprint. ''Het gebeurde halverwege de etappe. Wim moest afstappen en met hem nog een Spanjaard.'' Van Gerwen doelde op Luis Pasamontes van Caisse d'Epargne. Hij heeft vermoedelijk een hersenschudding.

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van de Eneco Tour op NUfoto.nl