BERLIJN - Ingmar Vos is woensdag op de WK atletiek hoopvol begonnen aan de tienkamp. De 23-jarige Rotterdammer legde in Berlijn de 100 meter af in 10,90 seconden. Dat was slechts 0,01 seconde boven zijn persoonlijk record.

Vos kreeg voor zijn prestatie 883 punten. Daarmee bezet hij na het eerste onderdeel de tiende plaats.

De Amerikaan Trey Hardee was de snelste op de 100 meter met 10,45 seconden. Met 987 punten heeft hij een kleine voorsprong op zijn landgenoot Ashton Eaton, die 10,53 seconden noteerde en daarvoor 968 punten kreeg.

Eelco Sintnicolaas, in juli Europees kampioen onder 23 jaar, liep de 100 meter in 11,05 seconden. Met 850 punten staat hij twintigste. Eugene Martineau begon met 11,18 seconden. Met 821 punten bezet hij de 31e plaats.

Sedoc

Gregory Sedoc heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 110 meter horden. De nummer twee van de EK indoor eindigde in zijn serie als derde in 13,54 seconden.

Een plaats bij de eerste drie betekent automatisch kwalificatie voor de volgende ronde. De halve finales worden donderdagavond in Berlijn gelopen.

Tevreden

Sedoc, in de aanloop naar de WK ziek geweest, was meer dan tevreden over zijn race. Hij ging met de achtste tijd van alle deelnemers door.

''Mijn vorm is goed. Dat was, gezien de omstandigheden, even afwachten. Ik moet in de halve finale gewoon mijn ding doen en dan zien we het wel. Ik heb vooraf gezegd dat ik tussen de één en tien wil eindigen. Die tijd van me is beter dan verwacht, zeker omdat dit een niet zo snelle baan is.''

Nadeel

Sedoc, die dit seizoen 13,40 liep en een persoonlijk record van 13,37 heeft staan, vindt het nog altijd een nadeel dat er drie halve finales worden gelopen.

Daaruit gaan de beste twee uit elke serie en de twee tijdsnelste verliezers door. ''Ik ben een voorstander van twee halve finales. Dan zijn de omstandigheden gelijk. Het is eerlijker.''

Nuijens

Hoogspringer Martijn Nuijens heeft op zijn eerste WK de finale gehaald. De in Sittard wonende atleet ging in de kwalificatie over 2,27 meter. Dat was voldoende om tot de beste twaalf springers te behoren.

De kwalificatie-eis was 2,30 meter. Die hoogte werd door acht atleten overwonnen. Nuijens dankte zijn finaleplaats aan zijn foutloze serie tot en met 2,27 meter. Op 2,30 ging hij driemaal in de fout.

Nuijens sprong dit jaar bij de Europa Cup in Bergen een persoonlijk record van 2,29 meter. Daarmee kwalificeerde de pupil van de Tsjechische trainster Gina Dubnova zich voor de WK.

In de Duitse stad ging hij woensdag bij zijn eerste pogingen direct over 2,10, 2,15, 2,20, 2,24 en tot slot 2,27 meter. Door die perfecte serie mag hij vrijdagavond terugkomen voor de medaillestrijd.

Dibaba

Tirunesh Dibaba ontbreekt tijdens de series van de 5000 meter. De tweevoudig olympisch kampioene van Peking kampt al sinds begin juli met een blessure. Die kostte haar zaterdag ook de deelname aan de 10.000 op de WK.

Dibaba won in Peking als eerste vrouw de dubbel op de 5000 en 10.000 meter. De Ethiopische wereldrecordhoudster op de 5000 meter heeft dit seizoen de beste tijd achter haar naam staan.

Ze had gehoopt tijdig fit te zijn voor de vijf kilometer. De finale van dat loopnummer is zaterdag.

Lees alles over het WK atletiek op NUsport