AMERSFOORT - Tennisser Peter Wessels heeft besloten per direct zijn profcarrière te beëindigen.

De 31-jarige Amsterdammer kan niet meer de motivatie opbrengen om zich na een periode van blessureleed weer terug te knokken naar het hoogste niveau.

Dat maakte de tennisbond KNLTB woensdag bekend.

Wessels won in 2000 in het Amerikaanse Newport zijn eerste en enige ATP-titel. De Nederlander bereikte vijf jaar later zijn hoogste positie op de wereldranglijst, 72e.

Ordina Open

Twee jaar geleden stootte Wessels via de kwalificaties verrassend door tot de finale van de Ordina Open, die hij overigens verloor.

Wessels was de afgelopen jaren vooral in het dubbelspel actief voor Nederland in de Daviscup.

Vorig jaar april scheurde hij tijdens de Daviscupontmoeting met Macedonië een enkelband. In februari van dit jaar moest Wessels een operatie ondergaan vanwege een scheurtje in de meniscus.

Lubeck

De geboren Zwollenaar besloot zich in 1996 volledig op het tennis te richten. Twee jaar later won Wessels in Lubeck zijn eerste challengertoernooi. De Nederlander liet al snel zien dat in hem ook een erkend dubbelspeler school.

Hij won in 1998 drie challengers in het dubbelspel. Een jaar later viel Wessels op bij het grote publiek door de halve finales te bereiken van het ATP-toernooi van Chennai.

Later dat jaar reikte de Nederlander tot en met de derde ronde bij de US Open, nog altijd zijn beste resultaat bij een grandslamtoernooi.

Pioline

Wessels versloeg in de eerste twee ronden Mariano Zabaleta (Arg) en Mark Woodforde (Aus). De Fransman Cédric Pioline was hem uiteindelijk in de derde ronde de baas.

De Nederlander veroverde in 2000 in Newport zijn enige tastbare aandenken aan de tennissport. Op zijn weg naar de eindstrijd versloeg Wessels onder meer Jonas Björkman (Zwe) en Wayne Arthurs (Aus).

Dankzij een overwinning op de Duitser Jens Knippschild stelde hij de toernooioverwinning veilig.

Federer

Op de US Open was hij in de eerste ronde dicht bij een stunt tegen Roger Federer. Wessels kwam met 2-0 voor tegen de Zwitser, maar moest in de beslissende vijfde set uiteindelijk opgeven met een verzwikte enkel.

Het was misschien wel tekenend voor de carrière van Wessels, die achtervolgd werd door blessureleed. Zo af en toe slaagde de Nederlander er echter weer in de tenniswereld te verrassen.

In Den Bosch versloeg hij eens de drievoudig kampioen Patrick Rafter en in 2005 plaatste Wessels zich door een reeks goede prestaties voor het Masters-toernooi van Miami. De Nederlander verdiende in totaal ruim 650.000 euro aan prijzengeld in zijn carrière.