ZEIST - De voetbalbond KNVB heeft de wereldvoetbalbond FIFA in een fax om opheldering gevraagd over het mogelijk intrekken van licenties voor zaakwaarnemers. Dat liet een woordvoerster van de bond woensdag weten.

De KNVB is verrast door een bericht van het weekblad Voetbal International, dat zegt te beschikken over een concept van een nieuw FIFA-reglement.

Volgens het weekblad wil de FIFA de licentie voor zaakwaarnemers intrekken. Dat zou betekenen dat voortaan iedereen een voetballer bij contractonderhandelingen kan bijstaan.

Spelers gaan in het vervolg zelf opdraaien voor de kosten van de persoon die zijn belangen behartigt, bijvoorbeeld bij een transfer.

Reactie

KNVB-directeur Henk Kesler wil nog geen officiële reactie geven op de uitgelekte FIFA-plannen. De bond hoopt eerst van de wereldvoetbalbond te vernemen wat waar is van het verhaal. De FIFA heeft nog geen antwoord gegeven op de fax van de Nederlandse voetbalbond.

Pro Agent, de belangenvereniging van gelicentieerde spelersmakelaars, reageerde verbaasd op de plannen van de FIFA. "We vinden deze ontwikkeling totaal onwenselijk en verwachten een verdere verharding van de transferpraktijken", aldus Roberto Branco Martins van Pro Agent.

Iedereen

De belangenvereniging voorspelt dat het aantal spelersmakelaars explosief zal stijgen als de vermeende plannen van de FIFA werkelijkheid worden. Daarnaast concludeert Pro Agent dat voortaan iedereen als bemiddelaar bij onderhandelingen kan optreden en dat mede daardoor een ongecontroleerde jacht op spelers zal ontstaan.

Volgens Martins staan de FIFA-plannen op gespannen voet met het internationaal recht en met de intenties van de Europese Commissie. Die onderzoekt momenteel de activiteiten van spelersmakelaars in Europa en gaat zich mogelijk sterk maken voor Europese regulering.