TOKIO - De Nederlandse volleybalsters zijn de finaleronde van de World Grand Prix begonnen met een overwinning op China. Oranje won woensdag in Tokio met 3-2 van de Aziatische vrouwen, die afgelopen weekeinde in de groepfase nog te sterk waren geweest voor Nederland.

De setstanden waren 18-25 25-22 25-22 24-26 15-13.

Het jonge talent Maret Grothues speelde een opvallende rol in het Tokio Metropolitan Gymnasium. De buitenaanvalster kwam in de tweede set in het veld voor Debby Stam, waarna Oranje het initiatief overnam.

''Nee, ik heb niet voor de ommekeer gezorgd'', reageerde Grothues bescheiden. ''Maar ik deed wel een paar dingen goed en we gingen met z'n allen steeds fanatieker knokken en kwamen daardoor beter in de wedstrijd.''

Met Grothues in de ploeg werd de 0-1-achterstand omgezet in een 2-1-voorsprong. Volgens de linkshandige aanvalster was het alleen aan de arbiter te wijten dat Oranje het karwei niet in vier sets afmaakte.

Twijfelachtig

De leidsman maakte in de slotfase van het vierde bedrijf een twijfelachtige beslissing, waardoor China uiteindelijk de stand gelijk trok. In de vijfde set domineerden de Nederlandse vrouwen en stelden ze met een krappe marge (15-13) de overwinning veilig.

''Maar nu begint het pas echt'', stelde Grothues. ''We spelen vijf wedstrijden in vijf dagen. Dat is erg zwaar, maar ook een prachtige uitdaging.''

Oranje moet het in Tokio ook nog opnemen tegen Duitsland (donderdag), Japan (vrijdag), Brazilië (zaterdag) en Rusland (zondag).

Overtuigend

De vrouwen van bondscoach Avital Selinger bereikten zeer overtuigend de finaleronde door in de groepsfase acht duels op rij ongeslagen te blijven.

In de negende en laatste wedstrijd was China echter iets te sterk (3-1). Drie dagen later nam Nederland, dat het prestigieuze toernooi in 2007 won, dus revanche op de Aziaten.

Het land dat zondag de meeste punten heeft verzameld, gaat naar huis met het goud en een bonus van 200.000 dollar (bijna 142.000 euro). Tot nu toe verdienden de volleybalvrouwen al ruim 70.000 euro.