HAARLEM - Henk Grol beslist daags voor de start van het evenement of hij aan de wereldkampioenschappen judo in Rotterdam deelneemt.

De winnaar van de bronzen medaille op de Olympische Spelen in de klasse onder 100 kilogram heeft een scheurtje in de binnenkant van de rechterknie.

Hij heeft de training inmiddels hervat maar mist nog stabiliteit in het gekwetste gewricht.

Favoriet

Een fitte Grol geldt als favoriet voor een medaille op de WK. Hij raakte echter vier weken geleden geblesseerd tijdens een trainingskamp in Duitsland.

Grol heeft dit jaar alles voor de mondiale kampioenschappen in Rotterdam opzij gezet. Hij stelt momenteel dan ook alles in het werk om toch op de WK uit te komen.

Grol beslist maandagavond op het allerlaatste moment over zijn deelname. Een dag later staat de loting voor de WK in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy op het programma. Tot dan mag bondscoach Maarten Arens een vervanger voor Grol oproepen.

Vervanger

Het is onduidelijk wie Grol eventueel moet vervangen. Elco van der Geest, eveneens uitkomend in de klasse onder 100 kilogram, heeft onlangs aangeven dat hij graag voor België wil uitkomen.

''We willen niet op de zaken vooruit lopen'', zegt een woordvoerder van de Nederlandse judobond. ''We hebben nog steeds goede hoop dat Henk Grol het haalt.''

De wereldkampioenschappen judo staan voor 26 augustus tot 30 augustus op het programma. Grol zou op de slotdag van het evenement in actie moeten komen.