ROTTERDAM - Op de locatie waar volgend jaar in Rotterdam de Ronde van Frankrijk begint, gaat dinsdagmiddag de Eneco Tour van start.

De rittenkoers uit de ProTour door België en Nederland wordt om 13.31 uur geopend met een proloog in de Maasstad.

Op het parkeerterrein naast Ahoy begint de Belg Johan Coenen net na half twee als eerste aan het rondje over 4,4 kilometer.

Wim Stroetinga komt als eerste Nederlander aan de start, de Spanjaard Jose Ivan Gutierrez is om 16.17 uur de laatste wielrenner die vertrekt. Hij won de afgelopen twee jaar de Eneco Tour.

Tegenvallers

Vlak voor aanvang van de ronde die een week duurt, waren er een paar tegenvallers voor de organisatie. De Nederlanders Martijn Maaskant en Kenny van Hummel en de Australiër Robbie McEwen kunnen door fysiek ongemak niet meedoen.

Er blijven nog voldoende publiekstrekkers over, met onder anderen Tom Boonen, Tyler Farrar, Bradley Wiggins en Tony Martin.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van de ronde ligt in het weekeinde, met twee zware ritten door België en Nederland. In deze etappes zitten beklimmingen van de voorjaarsklassiekers in Vlaanderen en Limburg. De ronde eindigt volgende week dinsdag met een individuele tijdrit in Amersfoort.