December was zondermeer de maand van Klaas-Jan Huntelaar. De spits van Ajax trok voor 27 miljoen euro naar Real Madrid. Minder positief nieuws kwam van tennisser Martin Verkerk. De finalist van Roland Garros van 2003 beëindigde zijn sportcarrière.

Op voetbalgebied opent deze maand met 'booming' nieuws. Het aanvankelijke gerucht dat Real Madrid Klaas-Jan Huntelaar wil aantrekken, wordt al snel omgezet in een serieus verhaal. De Spaanse club haalt de Ajacied ter vervanging van Ruud van Nistelrooij, die tot het eind van het seizoen uitgeschakeld is met een knieblessure.

Real koopt het tot 2010 lopende contract van 'The Hunter' met Ajax voor zo'n 27 miljoen euro af. Met de komst van Huntelaar heeft 'De Koninklijke' zes Nederlanders onder contract.

(c)ANP
Foto: ANP | Klaas-Jan Huntelaar houdt vol trots zijn nieuwe shirt omhoog.

Slippens
Opvallend nieuws op wielergebied, is dat baanrenner Robert Slippens per direct stopt. De carrière van Slippens leek na een zware val in 2006 al ten einde, maar hij knokte zich - met hulp van maatje Danny Stam - knap terug. Na een lange en zware weg won het duo dit jaar twee zesdaagses. Juist nu besloot Slippens dat het lichaam genoeg geleden heeft en kan hij met opgeheven hoofd afscheid nemen.

Ook tennisser Martin Verkerk beëindigt zijn loopbaan. Hoewel hij al jarenlang kwakkelt met blessures, komt de mededeling toch nog vrij onverwacht. Verkerk was immers bezig aan nog maar eens een comeback, nadat hij in juli tijdens de Dutch Open zijn enkelbanden scheurde.

Echte top
Kort geleden had hij Tjerk Bogtstra aangetrokken als de coach die hem terug naar de top moest helpen, maar Verkerk kwam erachter dat de échte top er niet meer in zat. En dan hoefde het niet meer voor hem.

(c)ANP
Foto: ANP | Martin Verkerk bedankt in betere tijden op het Franse gravel het publiek.

De Alphenaar won in zijn carrière de ATP-toernooien van Milaan (2003) en Amersfoort (2004), maar zette zijn grootste prestatie neer tijdens Roland Garros. In 2003 bereikte hij op het grandslamtoernooi de finale, waarin hij moest buigen voor Juan Carlos Ferrero. De prachtige zeges van Verkerk tijdens dat toernooi op onder meer Carlos Moya en Guillermo Coria staan nog bij menig Nederlander in het geheugen gegrift.

UEFA Cup
December is traditioneel ook de maand waarin duidelijk wordt hoeveel Nederlandse voetbalclubs Europees 'overwinteren'. In het UEFA Cup-toernooi is dat met drie van de vijf clubs heel behoorlijk te noemen.

Ajax doet wat van de Amsterdammers verwacht wordt en eindigt als tweede in een poule van vijf clubs, waarvan de eerste drie doorgaan naar de derde ronde. De prestaties van NEC en FC Twente springen meer in het oog. Twente eindigt in een zware poule eveneens als tweede, dankzij zeges op het Spaanse Racing Santander (1-0) en het Duitse Schalke 04 (2-1).

Mario Been
NEC lijkt na twee nederlagen al snel klaar, maar speelt zich met een knappe overwinning bij Spartak Moskou (1-2) terug in de race. De Nijmeegse ploeg van trainer Mario Been maakt het vervolgens in eigen huis af tegen het Italiaanse Udinese. De 2-0 zege levert de gehoopte derde plaats op.

(c)ANP
Foto: ANP |  Mario Been gaat op de schouders nadat NEC zorgde voor een grote verrassing en Europees 'overwintert'.

Feyenoord en SC Heerenveen weten geen bijdrage te leveren aan het Nederlandse succes. Het Europese optreden van beide teams is troosteloos. Zowel de Rotterdammers als de Friezen pakken geen punt en eindigen als laatste van hun poule.

Het hoogste niveau
De Champions League wordt na de winterstop vervolgt zónder Nederlandse inbreng. PSV kon de laatste jaren regelmatig een serieuze rol spelen in Europa's sterkste clubtoernooi, maar de huidige ploeg blijkt simpelweg te weinig kwaliteit te herbergen. De Eindhovenaren winnen alleen het thuisduel met Olympique Marseille (2-0) en eindigen met drie punten onderaan in een poule met verder Liverpool en Atletico Madrid.

Het NOCNSF heeft een nieuwe technisch directeur. Hockeycoach Maurits Hendriks volgt Charles van Commenée op als Chef de Mission. Hendriks komt terug uit Spanje, waar hij bondscoach van de hockeyers was. Een functie die hij eerder in Nederland bekleedde.

(c)ANP
Foto: ANP | Maurits Hendriks wordt gepresenteerd als de nieuwe Chef de Mission van NOC*NSF.

Manchester United wint de wereldbeker voor clubs. De Engelsen winnen met Edwin van der Sar op doel de finale van Liga de Quito uit Equador. Wayne Rooney maakt de enige treffer.

Willem van Hanegem wordt ontslagen door FC Utrecht. Het rommelt al bij de club uit de Domstad sinds in oktober vier assistenten werden ontslagen, maar hoofdtrainer Van Hanegem mocht blijven. Die moet nu alsnog vertrekken, onder meer omdat hij geldschieter Frans Van Seumeren uitmaakt voor 'duikboot'. Het is vermoedelijk het afscheid van 'De Kromme' (64) als coach in het betaald voetbal.

Tijdens het NK allround tonen schaatsers Sven Kramer en Ireen Wüst hun klasse. De titelfavorieten doen wat van ze verwacht wordt en kronen zich tot Nederlands kampioen.

Sven Kramer
Foto: ANP | Sven Kramer laat wederom iedereen ver achter zich.

AZ gaat de winterstop in als koploper van de Eredivisie. Na een matige competitiestart heeft trainer Louis van Gaal een uitgebalanceerd team gecreëerd dat nauwelijks te verslaan is. Ajax volgt de Alkmaarders na zeventien wedstrijden op drie punten. Regerend landskampioen PSV moet liefst elf punten toegeven op de koploper.

©NUsport/Daan Smink