In april draait het maar om één ding: het vaderlandse voetbal. Op de Herdgang in Eindhoven ontstaat veel beroering dat afgesloten wordt met een groot feest. En ook op de Coolsingel in Rotterdam valt eindelijk weer eens iets te vieren.

Dit was zondermeer de maand waarin voetbalclub PSV het sportnieuws beheerste. Grote opschudding ontstaat in Eindhoven rondom Vlado Lemic. Deze binnen de Eindhovense club invloedrijke spelersmakelaar, die officieel geen spelersmakelaar is, krijgt van directeur Jan Reker te horen dat hij niet meer welkom is op het voetbalcomplex.

In de ruzie die binnen de club ontstaat, keren technisch manager Stan Valckx, meesterscout Piet de Visser en doelman Heurelho Gomes zich tegen Reker. De eerste twee vertrekken al snel, de populaire doelman volgt na het seizoen.

Traditioneel
Ondanks alle ophef is het in april toch ook weer haast traditioneel feest bij PSV. In de UEFA Cup gaan de Eindhovenaren weliswaar in de kwartfinales onderuit tegen Fiorentina, in eigen land blijft de ploeg de beste.

(c)ANP
Foto: ANP | In Eindhoven wordt er weer 'traditioneel' feest gevierd nadat PSV landskampioen is geworden.

Onder interim-trainer Sef Vergoossen wordt op de laatste speeldag de vierde landstitel op rij binnengehaald in de Eredivisie. Danko Lazovic schiet de Eindhovenaren tegen Vitesse naar een beslissende 1-0 zege.

Excelsior eindigt op de laatste plaats en degradeert rechtstreeks naar de Eerste Divisie. FC Volendam komt de Rotterdamse club vervangen. De club uit het vissersdorp promoveert maar weer eens dankzij het kampioenschap op het één na hoogste niveau.

Stadionbrand
Nog een veelbesproken voetbalclub deze maand is FC Groningen. De deze jaren juist zo veel geprezen club, ontsnapt aan een stadionramp als enkele supporters van de Noordse club besluiten voor het competitieduel met Ajax toiletrollen in de brand te steken en die van de tribunes van stadion Euroborg te gooien.

Het blijft uiteindelijk bij een aantal gewonden door de brandjes, rookontwikkeling en de paniek die ontstaat. Het had echter veel erger kunnen aflopen.

(c)ANP
Foto: ANP | Een eenzame brandweerman op de tribunes van de Euroborg.

Triest voetbalnieuws van een andere orde is er eerder deze maand, als op 6 april bekend wordt dat Jeu Sprengers is overleden. De veelgeprezen voorzitter van de KNVB werd 69 jaar. Feyenoord slaagt erin een opvolger te vinden voor de naar de KNVB vertrekkende Bert van Marwijk. Gertjan Verbeek komt in het nieuwe seizoen voor drie jaar over van SC Heerenveen.

Veldhuis
Zwemmen dan. Nederlands succes is er op de WK kortebaan. De estafettedames openen het toernooi met goud in een wereldrecord op de 4x200 meter vrij. Ook op de 4x100 meter vrij zijn de Nederlandse dames onaantastbaar, met wederom een wereldrecord én wereldtitel als resultaat.

Op de individuele afstanden staat er geen maat op Marleen Veldhuis. Ze eist zowel bij de 100 meter vrij, als bij de 50 meter vrij het goud op. Op die laatste afstand stelt ze bovendien het wereldrecord scherper.

Judoka's
Ook op Europees podium is er individueel Nederlands sportsucces. Judoka's Mark Huizenga (-90 kg) en Henk Grol (-100 kg), zijn in hun gewichtsklasse de gouden medaille tijdens de EK.

In de wielerklassiekers blijkt geen ruimte voor Nederlands succes. De Belgische renner Stijn Devolder is de sterkste in de Ronde van Vlaanderen. Zijn landgenoot Tom Boonen zegeviert in Parijs-Roubaix en de Italiaan Damiano Cunego zegeviert in de Amstel Gold Race. Thomas Dekker doet in die koers lang mee, maar wordt uiteindelijk vijfde. Aan het eind van de maand is Luik-Bastenaken-Luik een prooi voor de Spanjaard Alejandre Valverde.

(c)ANP
Foto: ANP | Valverde op weg naar de eindoverwinning in Luik-Bastenaken-Luik.

Trainers
Zoals gebruikelijk in april - toch de maand waarin de meeste voetbalcompetities tegen hun einde lopen - sneuvelen er trainers. In Spanje geldt dat voor Ronald Koeman. Een halfjaar eerder vertrok hij in allerijl van PSV naar Valencia, maar daar vallen de resultaten in de Spaanse competitie vervolgens vies tegen.

Koeman wint nog wel de Spaanse beker, maar verliest zijn functie als de club hem niet veel later ontslaat.
Bij Vitesse geldt dat voor Aad de Mos. Of is hij zelf opgestapt? De club spreekt hoe dan ook van een vertrouwensbreuk met de Haagse trainer, die de ploeg twee keer naar een twaalfde plaats leidde.

Beker
Iemand die zeker zelf is opgestapt, heet Martin van Geel. De technisch directeur van Ajax zag zijn functie als gevolg van het 'rapport-Coronel' dusdanig uitgehold, dat hij niet langer geloofde in een toekomst bij de Amsterdamse club. Uri Coronel, die van het rapport, wordt overigens de nieuwe voorzitter van Ajax.

(c)ANP
Foto: ANP | Op de Coolsingel valt ook weer wat vieren nadat Feyenoord Roda JC in de beker verslaat.

Nog een vertrekkende trainer. Fred Rutten verlaat na het seizoen FC Twente. De in Tukkerland succesvolle coach zei eerder PSV af, maar het Duitse Schalke 04 kan wel op zijn jawoord rekenen.

Feyenoord sluit het voetbalseizoen en de maand april af met het winnen van de KNVB-beker. De Rotterdammers verslaan in de eigen Kuip in de finale Roda JC met 2-0. Zo krijgt het afscheid van trainer Bert van Marwijk na een verder teleurstellend seizoen, toch nog kleur.

©NUsport/Daan Smink