November is de maand waarin Lewis Hamilton zich na een bizarre slotrace laat kronen tot jongste Formule 1-kampioen ooit, wielrenner Theo Bos zijn carrière vervolgt op de weg en tennisser Raemon Sluiter terugkomt op zijn besluit te stoppen.

Lewis Hamilton opent november met het binnenhalen van de titel in de Formule 1. De 23-jarige Brit is de jongste coureur ooit die tot kampioen gekroond wordt in het walhalla van de autosport.

Glock
Het scheelt overigens niets of Felipe Massa gaat er in de laatste race van het seizoen met de titel vandoor. De Ferrari-rijder zegeviert in de spectaculaire Grand Prix in zijn thuisland Brazilië en lijkt daar genoeg aan te hebben Hamilton in het klassement voorbij te streven. Die moet immers vijfde worden om de leiding te behouden en ligt op een zesde positie als Massa al binnen is.

(c)ANP
Foto: ANP | Lewis Hamilton verlaat zijn F1-bolide na het binnenslepen van de titel.

Het team van Ferrari viert al feest, maar Hamilton wordt onverwacht alsnog vijfde. In de laatste bocht haalt hij Timo Glock nog in. De Duitser heeft de verkeerde banden gekozen en beslist zo ongewild het Formule 1-kampioenschap.

Titelkandidaat
Feest is het ook in Alkmaar, als voetbalclub AZ in eigen huis sterker is dan Ajax (2-0). De ploeg van Louis van Gaal was de Eredivisie zwak gestart, maar begint door een sterke reeks intussen uit te groeien tot misschien wel de belangrijkste titelkandidaat in Nederland.

(c)ANP
Foto: ANP | Ajax-doelman Kenneth Vermeer staat moedeloos alleen in zijn eigen doelmond na de overtuigende overwinning van AZ.

De legendarische voetbalverslaggever Herman Kuiphof overlijdt (89) overlijdt. Kuiphof was onder meer jarenlang een toonaangevende voetbalcommentator. Zijn woorden bij de verloren finale in 1974 werden legendarisch. Kuiphof riep nadat Gerd Müller de 2-1 maakte voor de Duitsers: "Zijn we er toch ingetuind."

Op 20 november is er goed wielernieuws voor Nederland en voor Rotterdam in het bijzonder. De Maasstad krijgt de start van de Tour de France in 2010 toegewezen, ten faveure van Utrecht.

Gok
Wie weet is Theo Bos er tegen die tijd wel bij. NUsport heeft de primeur dat de baanrenner ervoor kiest zijn carrière op de weg te vervolgen. De sprinter neemt een gedurfde gok, want een wereldtopper op de baan is dat nog niet op het asfalt. Bos begint in de opleidingsploeg van de Rabobank, maar wil uiteindelijk natuurlijk meer. De toekomst zal uitwijzen of zich straks eindelijk weer een Nederlandse topsprinter in het peloton meldt.

Sluiter
Nog iemand die zijn loopbaan radicaal van koers verandert, is Raemon Sluiter. Hij kiest echter voor een richting die hij al eerder bewandelde: de gestopte tennisser komt terug op zijn besluit en neemt het racket weer in de hand.

Een halfjaar eerder nog was hij gedecideerd, maar Sluiter is pas dertig en als het dan begint te kriebelen is het als liefhebber lastig nee zeggen tegen jezelf.

(c)ANP
Foto: ANP | Daniel Verdasco viert het winnende punt in de finale van de Davis Cup.

Davis Cup
Wie weet komt Sluiter in de toekomst ook weer uit voor het Daviscupteam. Dat van Nederland kan voorlopig bij lange na niet tippen aan toplanden als Spanje en Argentinië. Spanje wint deze maand de Daviscup door de Argentijnen op hun eigen grond te verslaan. Grote held is Fernando Verdasco, die de geblesseerde Rafael Nadal doet vergeten.

Ook deze maand: het zeilduo Marcelien de Koning en Lobke Berkhout maakt bekend te stoppen. De dames wonnen op de Spelen van Peking zilver in de 470-klasse.

(c)ANP
Foto: ANP | Berkhout en De Koning zwaaien officieel af als zeilduo.

Wielrennen weer. Robert Gesink wordt in Nederland gekozen tot wielrenner van het jaar. De pas 22-jarige Achterhoeker werd onder meer zevende in het eindklassement van de Ronde van Spanje en eindigde zowel in de olympische tijdrit als wegrit als tiende.

©NUsport/Daan Smink