'Pluisje' maakt onverwachts bekend bondscoach van Argentinië te worden, de wielerwereld wordt opgeschrikt door nieuwe dopinggevallen en in Utrecht is geen enkele trainer zijn baan zeker, behalve dan de hoofdtrainer.

De maand oktober eindigt met een daverende verrassing. Diego Maradona, één van de beste voetballers aller tijden, wordt benoemd als bondscoach van het Argentijnse elftal. 'Pluisje' die amper ervaring heeft als trainer wordt geassisteerd door de coach waarmee hij in 1986 de wereldtitel veroverde Carlos Bilardo.

De reacties op de aanstelling van Maradona zijn wisselend. De wereldpers is lyrisch over de terugkeer van de voormalig drugsverslaafde. Voetballegende Pelé is echter sceptisch omdat hij vindt dat de wereldvoetballer die Maradona was, niet automatisch een goede trainer hoeft te zijn. De nieuwe trainer geeft zelf echter aan er alle vertrouwen in te hebben en stelt het winnen van het WK in Zuid-Afrika als ultieme doel.

(c)ANP
Foto: ANP | En dit is hem dan: de man die Argentinië wereldkampioen moet maken.

Doping
Het wielrennen staat deze maand vrijwel geheel in het teken van dopinggebruik. Het Italiaans olympisch comité maakt bekend dat de in de Tour de France op EPO betrapte Leonardo Piepoli niet één maar twee keer positief bevonden is.

Ook de Duitse collega van Piepoli Stefan Schumacher blijkt de twee tijdritten in de Ronde van Frankrijk niet op een eerlijke manier gewonnen te hebben. De renner wordt betrapt nadat het Franse antidopingbureau de bloedmonsters van de deelnemers nogmaals gecontroleerd heeft. Schumacher wordt door zijn team Gerolsteiner direct op straat gegooid en ook zijn overgang naar het Belgische Quick-Step kan hij vergeten.

Kohl
Met Piepolo en Schumacher zijn de dopinggevallen nog niet voorbij. Ook de grote revelatie van de Tour en ploeggenoot van Schumacher bij Gerolsteiner Bernhard Kohl, is op basis van de nieuwe testen betrapt. Ondanks dat de Oostenrijker spijt betuigt verklaart zijn nieuwe werkgever Silence-Lotto, zijn contract ongeldig.

(c)ANP
Foto: ANP | Bernhard Kohl stort tijdens een persconferentie volledig in en smeekt om vergiffenis.

Naar aanleiding van de vele dopinggevallen stelt de internationale wielerunie voor om de maximumstraf voor dopinggebruik te verdubbelen tot een schorsing van vier jaar.

Atteveld
Op voetbalgebied raken in oktober ook een paar mensen hun baan kwijt. De eerste is Roda JC-trainer Raymond Atteveld. Hij wordt op non-actief gezet vanwege het 'langdurige gebrek aan resultaat' van de club uit Kerkrade, die op dat moment op de vijftiende plaats in de competitie staat en nog geen wedstrijd wist te winnen.

Atteveld die onder protest wordt opgevolgd door zijn voormalig assistent Martin Koopman, is het niet eens met zijn ontslag en wil dit aanvechten bij de arbitragecommissie. Uiteindelijk bereiken de Amsterdammer en de club een overeenstemming over de ontbinding van het contract en blijft een arbitragezaak uit.

(c)ANP
Foto: ANP | Onder veel belangstelling van de media keert Willem van Hanegem als enige trainer terug op het veld bij FC Utrecht.

Utrecht
Ook bij FC Utrecht worden een aantal trainers op straat gezet. De complete technische staf op hoofdtrainer Willem van Hanegem na, moet vertrekken. Verrassend genoeg is één van de ontslagen assistenten keeperstrainer Maarten Arts, die er mede verantwoordelijk voor is dat doelman Michel Vorm uitgegroeid is tot international. Hij en zijn collega's spannen dan ook een arbitragezaak aan tegen de club om op die manier hun baan terug te krijgen.

Er komt een hoop kritiek op de beslissing van de club uit de Domstad. Ook Van Hanegem moet het ontgelden omdat hij geweten zou hebben van het naderende ontslag, maar dit niet met zijn assistenten besprak. De heisa gaat de trainer niet in de koude kleren zitten en hij blijft daarom ook enige tijd ziek thuis. Even lijkt het erop dat ook 'De Kromme' er de brui aan geeft, maar uiteindelijk blijft hij toch aan.

Vrouwenelf
Schaker Viswanathan Anand prolongeert deze maand zijn wereldtitel. De Indiase grootmeester speelt in zijn elfde partij remise tegen de Rus Vladimir Kramnik en wordt zo onbereikbaar.

Nadat de eerste WK-kwalificatiewedstrijd onder de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk al gewonnen werd van Macedonië, worden ook de wedstrijden tegen IJsland (2-0) en Noorwegen (1-0) met winst afgesloten.

Ook het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal vergaat het goed in de kwalificatieronde voor het EK. De ploeg van bondscoach Vera Pauw verslaat Spanje in de beslissingswedstrijden twee keer met 2-0 en plaatst zich daarmee voor het eerst in de geschiedenis voor het Europees kampioenschap.

(c)ANP
Foto: ANP | De Nederlandse dames elf vieren feest na zich te hebben gekwalificeerd voor het EK.

Voor twee andere Nederlandse sporters is hun carrière voorbij. Tafeltennisser Trinko Keen maakt na een zilveren medaille in het dubbelspel bij het EK, een einde aan zijn loopbaan. Ook beachvolleybalster Rebekka Kadijk vindt het na twaalf jaar topsport mooi geweest en stopt.

©NUsport/Bjorn Clobus