In augustus ging het maar om één evenement: de Olympische Spelen. De Nederlandse equipe reisde vol goede moed en met torenhoge verwachtingen af naar het Chinese Peking.

Om acht minuten over acht op 8 augustus 2008 gaan in het Chinese Peking de 26ste Olympische Zomerspelen van start. Onder het toeziend oog van duizenden atleten, tienduizenden toeschouwers en miljoenen televisiekijkers wordt in het Vogelnest de Olympische vlam op sensationele wijze ontstoken. Voor Nederland draagt hockeyer Jeroen Delmee de vlag het stadion in.

Zwemsters
Het eerste Nederlandse goud wordt binnengehaald door de Nederlandse zwemsters. In een wereldrecord laten Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Marleen Veldhuis op de 4x100m vrij de Verenigde Staten en Australië ver achter zich. Het was een veel belovende start van het zwemtoernooi voor Nederland. Niettemin verliet de ploeg de 'Watercube' een week later enigszins teleurgesteld.

(c)ANP
Foto: ANP | De Nederlandse zwemsters kunnen het zelf nauwelijks bevatten dat zij Olympisch goud hebben gewonnen.

Marleen Veldhuis kon niet aan de hoge verwachtingen doen en dé stunt van zwemlegende Pieter van den Hoogenband bleef uit. Het lichaam van de winnaar van olympisch goud op het koningsnummer de 100m vrij van Sydney (2000) en Athene (2004) kon de strijd met de topzwemmers niet langer aan. In het open water volgde nog wel zwemsucces.

Sensatie
Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden zorgde daar voor een ware sensatie door geheel onverwachts de gouden medaille te veroveren. De zwemmer, die lange tijd gebukt ging onder leukemie, kende een krachtig slot aan het einde van zijn race in de olympische roeibaan. Aan de kant werd hij opgewacht door zijn 'maatje' Van den Hoogenband die volledig uit zijn dak ging.

(c)ANP
Foto: ANP| Maarten van der Weijden viert zijn goud met Pieter van den Hoogenband.

Even onverwachts als het zwemgoud van Van der Weijden was de winst van de dames waterpoloploeg. Onder leiding van Robin van Galen en dankzij zeven treffers van sterspeelster Daniëlle de Bruin werd de Verenigde Staten in de finale met 9-8 verslagen. Het feest aan de kant van het zwembad was groot waarbij met name Jack van Gelder het moest ontgelden.

Roeisters
Gouden succes was er ook voor de roeisters Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk. Het was de eerste gouden medaille die Nederlandse vrouwen ooit bij het roeien veroverde. Niet veel later kondigde het illustere duo hun afscheid aan. Marianne Vos wist haar Spelen op de baan te redden. De wielrenster faalde op de weg, waar zij als torenhoge favoriete van start ging, maar wist later op de baan de puntenkoers winnend af te sluiten.

Waar 'VDH' faalde, slaagde Anky van Grunsven. Voor de derde keer oprij kreeg de dressuurrijdster olympisch goud omgehangen. Op IPS Salinero werkte zij haar kür perfect af. De Brabantse liet na afloop van haar gouden rit doorschemeren dat het wel eens haar laatste olympische optreden kon zijn. Dat geldt niet voor de Nederlandse hockeydames. Aan het toernooi begonnen als favoriet maakte de jonge ploeg haar rol volledig waar. Onder leiding van scheidend bondscoach Marc Lammers werd ten koste van gastland China olympisch goud behaald.

(c)ANP
Foto: ANP | Janneke Schopman sluit Maartje Goderie na haar doelpunt in haar armen van vreugde.

Bos
Naast de vele successen stelden sommige atleten in Peking zwaar teleur. Met name sprintkanon Theo Bos zal met weinig plezierige gedachten terugdenken aan de olympische wielerbaan. Getergd door pijntjes, overklast door Chris Hoy en uiteindelijk zelfs ten val gekomen zat de renner aan het eind met zijn hoofd in zijn handen naast de baan. Blij dat de lijdensweg over was.

Ook de Nederlandse voetballers wisten het niet te redden. De tweevoudig Europees Kampioen schoot als ploeg onder de Chinese zon zwaar te kort. Argentinië had in de kwartfinales nog wel een verlenging nodig om de Nederlanders opzij te zetten, op hun weg naar het olympische goud. Tot slot was er de trieste afgang van Judoka Mark Huizinga. Nog één keer vlammen was het devies. Maar na de tweede ronde zaten zijn Spelen er al op.

(c)ANP
Foto: ANP | De Jamaicaan Usain Bolt liet zich in Peking kronen tot de koning van de sprint.

Bolt
De Spelen van Peking zullen de geschiedenis in gaan als de Spelen van Michael Phelps en Usain Bolt. Phelps slaagde in zijn doelstelling. Acht gouden medailles vielen ten prooi aan de Amerikaanse zwemmer. Daarmee passeert hij zijn illustere landgenoot Mark Spitz als beste olympiër aller tijden.

Het koningsnummer van de Spelen, de 100 meter sprint, is doorgaans het spannendste onderdeel bij het atletiek. Maar niet dit jaar. De Jamaicaan Usain Bolt was zo sterk dat hij na zeventig meter al kon inhouden om zichzelf op de borst te slaan. De beelden gingen de hele wereld over. Een nieuwe sprintlegende was opgestaan.

Daags later voltooide hij zijn dubbelslag op de 200 meter. Geen feeststemming op de Antillen. Churandy Martina moet na diskwalificatie zijn zilveren medaille inleveren. De sprinter zou met zijn linkerteen op een lijn hebben gestaan.

(c)ANP
Foto: ANP | Michael Phelps leverde in de Watercube een unieke prestatie.

IOC-voorzitter Jacques Rogge had de eer om de Spelen officieel voor gesloten te verklaren. Voor Nederland was het een toernooi met wisselend succes. De score eindigde uiteindelijk op zeven gouden, vijf zilveren en vier bronzen medailles.

Rafael
Buiten Peking gebeurde er in augustus niet veel. PSV versloeg Feyenoord in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Bert van Marwijk debuteerde als bondscoach van het Nederlands Elftal. Ruud van Nistelrooij stelde zich niet langer beschikbaar voor datzelfde elftal.

Dick Advocaat veroverde met zijn Zenit St. Petersburg de Europese Supercup ten koste van Manchester United. Rafael van der Vaart verhuisde naar Madrid. En zijn naamgenoot Rafael Nadal lostte Roger Federer officieel af als nummer één van de wereld.

©NUsport/Anne Joldersma