Juli is de maand van de grootste wielerronde ter wereld. Maar ook elders gebeurde er veel. Zo stonden op Wimbledon Nadal en Federer tegenover elkaar, deden de voetbalclubs inkopen en zagen de eerste atleten hun Olympische droom in rook opgaan.

De Tour van 2008 moest en zou een schone Tour worden. In de roerige wereld van het internationale wielrennen heerste slechts één consensus: nieuwe dopingschandalen zou de sport mogelijk niet overleven. In de aanloop naar 'Le Grand Boucle' leek het er ook op dat het de wielrenners menens was.

Sprookje
Het grote schandaal van de voorgaande editie werd officieel afgesloten met de gerechtelijke uitspraak dat het ontslag van Rasmussen terecht was en voormalige dopingzondaren en hun ploegen werden geweerd uit Frankrijk. Zelfs de op de partydrug betrapte Tom Boonen was niet welkom in Brest waar de Tour op 5 juli van start ging.

(c)ANP
Foto: ANP | De Italiaanse dopingzondaar Riccardo Ricco wordt door de Franse politie afgevoerd.

Het dopingvrije sprookje duurde slechts zes dagen toen de organisatie bekendmaakte dat de Spanjaard Manuel Beltran al na de eerste etappe positief werd getest op Doping. Toch zijn het niet Beltran, Fofonov en Dueñas die beslag legden op de hoofdrol. Het dopingschandaal van 2008 zal voor altijd worden verbonden aan de wielerploeg Saunier Duval, en kopman Riccardo Ricco in het bijzonder.

Favorieten
Niettemin gaat de Tour de France van 2008 de boeken in als een open en bovenal attractieve ronde. Vooraf werden Alejandro Valverde en Cadel Evans aangewezen als de torenhoge favorieten met Raborenner Denis Mentsjov als gevaarlijke outsider.

De Spanjaard kraakte echter in het hooggebergte terwijl zowel Evans als Mentsjov onder de mentale druk ten onder gingen. De Australiër bezweek in de gele trui, de Rus ging onderuit tijdens een regenachtige klim.

(c)ANP
Foto: ANP | Weer een Spaanse winnaar. Carlos Sastre volgt Alberto Contador op.

Sastre
Het was de ploeg van CSC die aan het einde van het slagveld overeind bleef staan. De gebroeders Frank en Andy Schlëck imponeerden op het Franse asfalt en lieten de wereld zien dat zij de komende jaren de dans gaan leiden. Maar de beide jonge honden kwamen in 2008 nog net tekort ten opzichte van de geslepen vos Carlos Sastre, die met het geel op de schouders Parijs haalde.

Ook voor de Rabobank was er aan het einde van de rit succes. De sprinter van de ronde luisterde naar de naam Cavendish. Maar de Brit stapte na vier ritzeges af om zich te gaan concentreren op de Olympische Spelen. Daarom mocht Oscar Freire uiteindelijk de laatste groene trui van de Tour aantrekken.

Tenniskraker
Aan de andere kant van het kanaal had de Spaanse tennisser Rafael Nadal twee regenpauzes, vier uur en vijf sets nodig om Roger Federer op 'zijn' Wimbledon te onttronen. In een sensationele finale kwam Nadal sterk uit de startblokken en trok de eerste twee sets naar zicht toe (6-4, 6-4). De eerste onderbreking vanwege het hemelwater kwam de Zwitser goed uit.

(c)ANP
Foto: ANP | Rafael Nadal stort ter aarde na zijn kraker tegen Roger Federer.

Federer won de derde en vierde set beide in een tiebreak. Bij een stand van 2-2 in de beslissende set moesten de tennissers wederom naar binnen. In de late uurtjes zorgden de twee kemphanen echter voor een passend slot van hun zinderende finale. Pas op 8-7 moest Federer capituleren voor de Spaanse slagkracht.

Sister Act
Bij de vrouwen was er wederom spraken van een Sister Act. Venus Williams was in de finale te sterk voor haar zus Serena (7-5, 6-4). De gezusters Williams zegevierden daarnaast gezamenlijk in het dubbelspel.

Inkopen
In de nasleep van het EK begonnen de eerste clubs zich weer voorzichtig te roeren op de transfermarkt. De nieuwe Ajax-trainer Marco van Basten haalde Miralem Sulejmani, Ismaël Aissati en de Spaanse verdediger Oleguer naar de hoofdstad. Het jarige Feyenoord zag spits Jon-Dahl Tomasson terugkeren en PSV zag in Andreas Isaksson de ideale opvolger voor Huerelho Gomes.

Verre Oosten
Halverwege de maand trok de aandacht van de internationale sportwereld langzaam aan van Europa richt het Verre Oosten. In China waren de voorbereidingen op de Olympische Spelen van Peking in volle gang. In aanloop naar de Spelen domineerde drie factoren het nieuws. De slechte luchtkwaliteit in de Chinese stad, de mensenrechten in het land en de gebruikelijke waslijst met sporters die het grootste sportevenement ter wereld moeten missen.

(c)ANP
Foto: ANP | De luchtkwaliteit in de Chinese hoofdstad Peking hield in juli de gemoederen bezig.

Michaëlla Krajicek liet de Spelen schieten vanwege blessure aan de meniscus, Bram Som en Rens Blom misten eind juli allebei de vernodigde limiet en de Britse atleet Dwight Chambers verloor een rechtszaak waarin hij hoopte alsnog deelname te kunnen afdwingen. Het Britse Olympisch Comité bleef echter bij haar standpunt om de voormalige dopingzondaar ooit nog te laten deelnemen aan de Spelen en kreeg het gelijk van de rechter.

©NUsport/Anne Joldersma