Koning Voetbal legde beslag op de maand juni. In Oostenrijk en Zwitserland werd het EK voetbal gespeeld en iedereenw as het er over eens: Oranje kon wel eens heel ver komen.

Juni was overduidelijk de maand van het Europees Kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland. Nederland zat met Marco van Basten als bondscoach in de poule des doods met de twee finalisten van het WK van 2006 Frankrijk en Italië. Roemenië dat in de kwalificatierondes boven Oranje was geëindigd completeerde de groep.

9-1
De strijd om de titel begon voor Nederland voortvarend. Met indrukwekkend voetbal werden zowel Italië als Frankrijk op grote nederlagen getrakteerd: 3-0 en 4-1. In de laatste poulewedstrijd tegen de Roemenen stond er voor Oranje dan ook niets meer op het spel. Ondanks dat Marco van Basten zijn 'tweede elftal' het veld in stuurde tegen de Roemenen werd er toch vrij eenvoudig met 2-0 gewonnen.

(c)ANP
Foto: ANP | Het Oranjelegioen was het Nederlandse visitekaartje op het Europees Kampioenschap.

Door het goede spel in de groep werd Nederland vanaf dat moment gezien als grote kanshebber voor de eindoverwinning. Het Rusland van trainer Guus Hiddink gooide echter roet in het eten door Oranje in de kwartfinales na verlenging met 3-1 te verslaan. Keeper, aanvoerder en recordinternational Edwin van der Sar neemt na de wedstrijd tegen de Russen afscheid als van zijn interlandcarrière.

Voor Guus Hiddink en zijn spelers eindigt het sprookje een ronde later. In de halve finales is Spanje met 3-0 veel te sterk voor het team dat al zijn krachten lijkt te hebben verspeeld in het duel tegen Oranje.

Spanje
In de finale neemt Spanje het op tegen Duitsland. Onze oosterburen schakelden in de halve finales het verrassende Turkije uit, maar was in de eindstrijd niet opgewassen tegen de Spanjaarden. Fernando Torres bezorgde zijn land met de enige goal van de wedstrijd, voor het eerst sinds 1964 de Europese titel.

(c)ANP
Foto: ANP | Spanje veroverde uiteindelijk de Europese titel ten koste van Duitsland.

Naast het EK was juni ook de maand van Roland Garros. Ook op tennisgebied is er Spaans succes. Rafael Nadal eist net als bij de vorige drie edities de titel voor zich op. In de finale verslaat hij zijn grote Zwitserse rivaal Roger Federer in drie sets: 6-1, 6-3, 6-0.

Ivanovic
In tegenstelling tot bij de mannen krijgt het damesenkelspel wel een nieuwe winnares. De Servische Ana Ivanovic verslaat in de halve finale haar landgenote Jelena Jankovic en is in de finale te sterk voor de Russische Dinara Safina: 6-4, 6-3.

Ook bij het herenenkelspel van het ATP-toernooi in Rosmalen wint een Spanjaard de titel. De als eerste geplaatste David Ferrer verslaat in de finale de Fransman Marc Gicquel met 6-4, 6-2.

(c)ANP
Foto: ANP | Ana Ivanovic kan haar overwinning op Roland Garros bijna niet geloven.

Bij de vrouwen haalt Dinara Safina net als op Roland Garros de finale. Ook in Rosmalen kan de Russin de overwinning echter niet grijpen. De Thaise Tamarine Tanasugarn is met 7-5 en 6-3 te sterk.

Boonen
Bij het wielrennen gaat het deze maand vooral over welke renners er niet mee mogen doen aan de Tour de France. Het Belgische sprintkanon Tom Boonen mag van de directie van de Ronde van Frankrijk niet meedoen omdat hij positief getest is op het gebruik van cocaïne. Naast Boonen is ook Nederlander Thomas Dekker niet van de partij in Frankrijk. De renner van de Rabobankploeg kampt met een vormcrisis en wordt door zijn team niet geselecteerd.

(c)ANP
Foto: ANP | In de strijd om de groene trui haakt Tom Boonen in juni al af nadat bekend werd dat het sprintkanon aan de cocaïne zat.

Een andere sporter die niet mee mag doen aan een groot evenement is judoka Grim Vuijsters. De Nederlander spant een kort geding aan tegen de judobond omdat hij van mening is dat hij op basis van zijn prestaties een ticket verdient voor de Olympische Spelen. Vuijsters verliest zijn zaak echter waardoor Dennis van der Geest gewoon naar Beijing mag afreizen.

Naast de teleurstellingen voor Boonen en Dekker hebben Marianne Vos en Lars Boom wel iets te vieren. De twee veroveren het Nederlands Kampioenschap wielrennen op de weg.

Hockey
Bij de Champions Trophy stellen de Nederlandse hockeymannen teleur. Sinds 1997 was het niet meer voorgekomen dat Oranje niet op het podium stond. Dit keer was het echter zover. Na in de groepsfase op een schamele vierde plaats te zijn geëindigd, verloor Nederland in de strijd om het brons na strafballen van Argentinië.

De Australische motorcoureur Casey Stoner pakt op het circuit van Assen de overwinning in de koningsklasse van de TT, de MotoGP.

In de Nederlandse voetbalcompetitie stelt FC Twente een verrassende trainer aan voor het komende seizoen. De voormalig bondscoach van Engeland Steve McClaren is de opvolger van de naar het Duitse Schalke 04 vertrokken Fred Rutten. De Engelsman wist zich met zijn team niet te plaatsen voor het Europees Kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland en werd naar aanleiding daarvan ontslagen.

©NUsport/Bjorn Clobus