Cruijff keert onder veel belangstelling terug bij Ajax. 'De Verlosser' wil het zwalkende technische beleid onder handen nemen. Alberto Contador krijgt te horen dat hij 'zijn' gele trui niet mag verdedigen en Kramer heerst op het WK allround.

Februari is zonder twijfel een maand waarin Ajax ondanks het sportief gezien niet denderende seizoen, het nieuws dicteerde. Aan het begin van de maand presenteert de 'Commissie Coronel' het rapport waarin het voetbaltechnische beleid van de afgelopen tien jaar en het huidige bestuursmodel wordt doorgelicht.

Fontein
De commissie concludeert dat er grote veranderingen binnen de club moeten worden doorgevoerd om Ajax weer terug te krijgen aan de top. Het eerst slachtoffer van het rapport wordt algemeen directeur Maarten Fontein. De man die de club grote sponsorcontracten bezorgde met onder ander Aegon voldoet niet aan de eisen die de commissie van iemand in zijn positie verwacht.

(c)ANP
Foto: ANP | 'De Verlosser' verschijnt onverwacht aan de poorten van de Amsterdam Arena.

Later in de maand vergadert de ledenraad van de Amsterdammers over de verdere gevolgen van het rapport. Het overleg verloopt echter volkomen anders dan gepland als Johan Cruijff aan de poorten van de Arena verschijnt. De nummer 14 is bereidt om de rol van technisch adviseur op zich te nemen en daarbij het technische beleid van de club vorm te geven.

Van Basten
Het eerste grote besluit dat na Cruijff's aanstelling genomen wordt is de benoeming van bondscoach Marco van Basten als hoofdtrainer voor het nieuwe seizoen. Ook zijn assistenten bij Oranje John van 't Schip en Rob Witschge volgen hem naar Amsterdam.

In zijn rol als bondscoach herbergt februari voor Van Basten eveneens een grote verandering. In de eerste oefenwedstrijd op weg naar het EK verandert hij op verzoek van zijn spelers, het spelsysteem van 4-3-3 naar 4-2-3-1. De aanpassing blijkt succes te hebben want de wedstrijd tegen Kroatië, dat eerder Engeland uitschakelde voor het EK, wordt met 0-3 verslagen.

(c)ANP
Foto: ANP | Alberto Contador zal in juli zijn gele trui niet mogen verdedigen in de Tour de France 2008.

Contador
Een ander groot sportevenement van de zomer van 2008 wordt beroofd van zijn titelverdediger. Het Astana van de Spanjaard Alberto Contador is niet welkom in de Tour de France. De Franse organisator ASO vindt dat het Kazachstaanse team de wielersport in diskrediet heeft gebracht door de dopingschandalen van ondermeer Alexandr Vinokoerov. Door het niet toelaten van Astana kan ook de nummer drie van 2007 Levi Leipheimer, niet meedoen.

Schaatsen
Op schaatsgebied is er Nederlands succes bij de wereldkampioenschappen allround in Berlijn. Bij de mannen prolongeert Sven Kramer zijn titel door zijn concurrenten op zowel de vijf als de tien kilometer te snel af te zijn. Het zilver is voor de Noor Havard Bokko en het zilver gaat in Berlijn naar de Amerikaan Shani Davis.

De Nederlandse vrouwen zijn zo mogelijk nog succesvoller. Paulien van Deutekom pakt mede door een overwinning op de drie kilometer het goud. De wereldkampioen van 2007 Ireen Wüst presteert dit jaar wederom naar behoren en verovert het zilver. Het podium wordt gecompleteerd door de Canadese Kristina Groves.

(c)ANP
Foto: ANP | Sven Kramer en Paulien van Deutekom veroveren beide de wereldtitel allround in Berlijn.

Ook bij het badminton doen de Nederlanders het deze maand goed. Dicky Palyama sleept zijn negende nationale titel in het enkelspel binnen en evenaart daarmee het record van Rob Ridder. Ook het Nederlandse team zet een goede prestatie neer door zilver te behalen bij het EK voor landenteams.

Li Jiao
Bij het tafeltennis laat Li Jiao weer van zich horen. De Nederlandse van Chinese afkomst prolongeert haart titel bij de Europese Top Twaalf in Frankfurt. Net als bij het badminton heeft ook het vaderlandse tafeltennisteam succes. Voor het eerst sinds 21 jaar haalt Oranje de kwartfinales bij het WK voor landenteams.

Op tennisgebied behaalt de Fransman Michael Llodra een mooie overwinning door het prestigieuze ABN Amro World Tennis Tournament op zijn naam te schrijven. Na eerder in het toernooi al van Nikolaj Davydenko gewonnen te hebben, versloeg hij in de finale de Zweed Robin Söderling met 6-7, 6-3 en 7-6.

(c)ANP
Foto: ANP | Michael Llorda wint in Rotterdam het ABN Amro-tennistoernooi.

Ronaldo
Februari is ook de maand waarin voetballer Ronaldo voor de zoveelste keer zwaar geblesseerd raakt aan zijn knie. De speler die op dat moment uitkomt voor het Italiaanse AC Milan moet door deze kwetsuur vrezen voor zijn carrière. Voor John de Jong van PSV zit die carrière er deze maand definitief op. De aanvallende middenvelder kampte al jaren met veel blessureleed en moet nu noodgedwongen stoppen met voetballen.

©NUsport/Bjorn Clobus