Het schaatsseizoen werd tijdens de WK afstanden in het Japanse Nagano afgesloten. De ogen van de vaderlandse voetbalwereld waren gericht op Ajax en bij het EK zwemmen in Eindhoven wierpen sommige zwemmers zich nadrukkelijk op als titelkandidaat voor de aanstaande Spelen in Peking.

De WK afstanden in Nagano werden de WK afstanden van Sven Kramer. De Nederlandse alleenheerser op de ijsbaan veroverde in het Verre Oosten op al 'zijn' afstanden het goud.

Op de 1.500 meter moest 'het kind van Thialf' nog genoegen nemen met een zilveren medaille. Op de 5.000 meter, de 10.000 meter en op de ploegenachtervolging, samen met ploeggenoten Erben Wennemars en Wouter Olde Heuvel, mocht de Fries wel de hoogste trede van het podium beklimmen.

Schraal
Naast de oogst van Kramer was het bij de mannen echter een schrale opbrengst. Olde Heuvel veroverde op de vijf kilometer nog het brons. Op de sprintafstanden wist geen enkele Nederlander een medaille te veroveren. Bij de vrouwen was er op de achtervolging goud weggelegd voor de Nederlandse dames.

(c)ANP
Foto: ANP | Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Erben Wennemars als een geoliede machine op de ploegenachtervolging.

Maar daar bleef het ook bij. Paulien van Deutekom veroverde het zilver op de 1.500 meter en op de drie kilometer. Annette Gerritsen voltooide de Nederlandse opbrengst met twee bronzen medailles mop de 500 meter en de kilometer.

Ajax
Terwijl de eredivisie wederom afstevende op een spannend slot waren de schijnwerpers van de vaderlandse voetbalwereld gericht op Amsterdam. Kwam 'De Verlosser' een maand eerder nog met veel bombarie door de voordeur, op 7 maart vluchtte Johan Cruijff alweer door de achterdeur de Arena uit.

Zijn eigen wonderkind Marco van Basten, net aangesteld als het nieuwe gezicht van de club, kon zich niet vinden in de grote plannen van Cruijff. Daarop besloot de clublegende de Spaanse zon weer op te zoeken.

In zijn voetsporen volgde Johnny Heitinga. Het boegbeeld van de Amsterdamse verdediging vertrok echter niet naar het Barcelona van Cruijff, maar naar het Madrid van Robben, Van Nistelrooij, Sneijder en Drenthe. Heitinga tekende alleen niet bij Real Madrid maar bij Atlético. Ajax stelde halverwege de maand Henri van der Aat aan als interim-directeur.

(c)ANP
Foto: ANP | Bert van Marwijk, geflankeerd door Johan Neeskens en Kees Jansma, wordt gepresenteerd als nieuwe bondscoach.

Bert van Marwijk
SC Heerenveen maakte al in maart bekend dat Trond Sollied het stokje van Gertjan Verbeek in Friesland zal overnemen. De Noor kwam over van AA Gent en moest volgens de Friese leiding Heerenveen naar een hoger plan tillen. Ook de KNVB presenteerde een nieuwe (bonds)coach. Bert van Marwijk neemt na het EK het roer van Marco van Basten over.

Zwemmen
In Eindhoven werd vooral vooruit gekeken. In zwembad De Tongelreep vonden de Europese Kampioenschappen langebaan plaats en voor veel zwemmers was het de eerste grote test in aanloop naar de Spelen in Peking. Nederlands hoop lag in handen van Marleen Veldhuis en de zwemster stelde in 'eigen huis' niet teleur.

(c)ANP
Foto: ANP | De Nederlandse dames veroverde in een wereldrecord goud op de 4x100m vrij.

Veldhuis veroverde het goud op de 100 meter vrij en zwom samen met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Inge Dekker een wereldrecord op de 4x100 meter vrij.

Ook de Fransman Alain Bernard presenteerde zich als titelfavoriet voor Peking. In Eindhoven brak hij het wereldrecord op de 100 meter vrij. Een record dat acht jaar lang, sinds de Spelen van Sydney, op naam stond van Pieter van den Hoogenband. Uiteindelijk zette Bernard 47,50 op de klokken. Ook Veldhuis zwemt een acht jaar oud wereldrecord uit de boeken. Op de 50 vrij werd de tijd waarmee Inge de Bruin in Sydney goud won aangescherpt tot 24,09.

Peking
Ook buiten het zwemmen keken al veel sporters naar Peking. Anky van Grunsven won met haar paard Salinero voor de negende keer de wereldbeker dressuur. Marianne Vos schitterde op de baan waar zij de wereldtitel op de puntenkoers veroverde en judoka Deborah Gravenstijn greep in Warschau het goud bij een wereldbekertoernooi.

(c)ANP
Foto: ANP | Yuri van Gelder kreeg te horen dat hij niet naar China mag.

Voor Yuri van Gelder was er geen jubelstemming. De 'Lord of the Rings' kreeg te horen dat hij in China zal ontbreken. Hij kreeg geen wildcard voor de Spelen toegereikt.

Nicolien Sauerbrei schreef begin maart Nederlandse sportgeschiedenis. De snowboardster verzekerde zich van de eindzege in de wereldbeker parallel reuzenslalom.

©NUsport/Anne Joldersma