Januari is een echte schaatsmaand. Met het EK allround in Kolomna en het WK sprint in Thialf is er voor de fans genoeg te beleven. Toch was het niet een schaatser maar een veldrijder die het grootste succes boekte.

Het schaatsjaar 2008 begint voor Nederland geweldig. Ireen Wüst en Sven Kramer zijn op de Europese kampioenschappen allround in Kolomna ongenaakbaar. Kramer wint in Rusland drie van de vier afstanden en houdt de Noor Håvard Bøkko en de Italiaan Enrico Fabris ver achter zich.

Wüst completeert het dubbelsucces. Ze is, na Atje Keulen-Deelstra en Tonny de Jong, pas de derde Nederlandse schaatsster in de historie van het allround-schaatsen die deze titel bemachtigt. Landgenoot Paulien van Deutekom en de Tsjechische titelverdedigster Martina Sáblíková pakken respectievelijk het zilver en het brons.

Thialf
De resultaten beloven veel goeds, maar in Thialf gaat het op de WK sprint helemaal mis. De Nederlandse titelkandidaten bij zowel de mannen als de vrouwen hebben pech of stellen teleur. Jan Bos komt al snel ten val waardoor zijn WK er op zit en Simon Kuipers valt met zijn vierde plaats net buiten de prijzen. Kyou-Hyuk Lee (goud), Jeremy Wotherspoon (zilver) en Joon Mun staan op het podium.

Bij de dames kan Wüst haar goede vorm niet vasthouden. Ze komt niet verder dan de zesde plaats, een plek onder Marianne Timmer. Annette Gerritsen zorgt voor het enige Nederlandse succes met haar bronzen plak. Jenny Wolf en Anni Friesinger zetten Duitsland weer op de schaatskaart door de eerste en tweede plaats op te eisen.

(c)ANP
Foto: ANP | Lars Boom komt in Treviso als eerste over de streep bij het WK veldrijden.

Veldrijden
Wel is er Nederlands succes in het veldrijden, tennis en snowboarden. Lars Boom voltooit op zijn fiets de trilogie. Na het goud bij de junioren (2003) en de beloften (2007) wordt dit jaar het hoogste metaal gehaald bij de elites. De Vlijmenaar rijdt in Treviso weg van zijn concurrenten Zdenek Stybar en Sven Nys en pakt zo de eerste plaats.

Ondertussen wint Arantxa Rus de Australian Open voor junioren. In de grandslamfinale is ze Jessica Moore in twee sets de baas. Bij de senioren schrijft Novak Djokovic geschiedenis door als eerste Serviër een grandslam op zijn naam te zetten. De Franse revelatie Jo-Wilfried Tsonga kan niet opboksen tegen de nieuwe nummer drie van de wereld. Bij de vrouwen kan Ana Ivanovic niet het voorbeeld volgen van haar landgenoot Djokovic. De Russische Maria Sjarapova blijkt toch een maatje te groot.

(c)ANP
Foto: ANP | Ana Ivanovic (r) kan haar tranen niet bedwingen na de verloren grandslamfinale tegen Maria Sjarapova (l) die het ook niet droog houdt.

Nicolien Sauerbreij zegeviert in deze maand liefst twee keer bij een wereldbekerwedstrijd. De snowboardster is in het Oostenrijkse Bad Gastein op de parallelle slalom de snelste. De Nederlandse zegeviert ook in het Spaanse La Molina op de parallelle reuzenslalom.

Darts
In het darten moet ons land echter even pas op de plaats maken. Op het BDO wereldkampioenschap plaatst geen enkele Nederlandse man zich voor de kwartfinales. Uiteindelijk pakt de Welshman Mark Webster de titel door in de finale Simon Whitlock te verslaan.

Ook bij de vrouwen weet geen landgenoot te stunten. Karin Krappen is de laatste vertegenwoordiger op de Lakeside, maar zij buigt in de halve finales voor zevenvoudig winnares Trina Gulliver. De grootste verrassing moet dan wel nog komen. Voor de eerste keer in haar leven verliest de Engelse de finale in eigen land. Ze wordt verrast door de Russische Anastasia Dobromyslova.

Dakar
Het terrorisme begint ondertussen in 2008 ook zijn vleugels uit te spreiden naar de sportsector. Een dag voor het start van de Dakar Rally in Portugal wordt het evenement afgeblazen. Organisator ASO kan na de dood van vier Franse toeristen in Mauritanië de veiligheid van de deelnemers niet meer garanderen. De voertuigen zouden liefst acht etappes door het Afrikaanse land rijden. Een alternatieve route kan er wegens tijdgebrek niet meer worden gevonden.

(c)ANP
Foto: ANP | Deelnemers aan de Dakarrally kijken met vol ongeloof toe nadat bekend is geworden dat de race is gestaakt.

Wie ook door de tijd wordt ingehaald, is Marion Jones. De voormalige Olympisch- en wereldkampioen moet zes maanden de cel in wegens meineed en fraude met een geldcheque. De Amerikaanse heeft volgens een federale rechtbank gelogen over haar dopinggebruik. Jones krijgt daarnaast een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 800 uur.

Beter nieuws is er voor haar landgenoot Justin Gatlin. De regerend Olympisch kampioen op de 100 meter ziet zijn schorsing gehalveerd worden. In plaats van acht jaar wordt de Amerikaan nu vier jaar uitgesloten van atletiekwedstrijden. De commissie kan naar eigen zeggen de straf niet nog korter maken, omdat Gatlin tijdens zijn schooltijd al eens positief testte.

(c)ANP
Foto: ANP | Schaaklegende Bobby Fischer verruilde het tijdelijke voor het eeuwige.

Afscheid
Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. En ook deze maand nemen we afscheid van allerlei topsporters. Zo bergt oud-Olympisch kampioen Gerard van Velde zijn schaatsen definitief op. Ook de Zweedse hoogspringster Kajsa Bergqvist houdt het voor gezien. De voormalig wereldkampioene indoor en outdoor kan de motivatie niet meer opbrengen.

Daarnaast stopt de beste Mexicaanse atlete ooit, Ana Guevara, per direct. Ze vindt dat er teveel corruptie is in haar sport. Tenslotte verruilt schaaklegende Bobby Fischer het tijdelijke voor het eeuwige. Hij wordt 64 jaar.

©NUsport/John-Boy Vossen