MONTREAL - De Britse tennisser Andy Murray heeft zondag het Masters-toernooi van Montreal op zijn naam geschreven. De nieuwe nummer twee van de wereld versloeg in de finale de Argentijn Juan Martin del Potro in drie sets: 6-7 (4) 7-6 (3) 6-1.

Murray neemt door de punten die hij in Montreal verzamelde voor de wereldranglijst maandag op de nieuwe ATP-ranking de tweede plek over van de Spanjaard Rafael Nadal.

De Brit bereikte die mijlpaal zaterdag door in de halve eindstrijd af te rekenen met Jo-Wilfried Tsonga uit Frankrijk, met 6-4 7-6 (8).

Een dag later bekroonde Murray zijn toch al succesvolle week in Canada door zijn vijfde titel van het jaar te pakken.

Rust

Na zijn nederlaag in de halve finales van het grandslamtoernooi op Wimbledon tegen Andy Roddick, vorige maand, had Murray even rust genomen.

De 22-jarige Schot bereidde zich de afgelopen weken op de trainingsbanen in Florida intensief voor op het Noord-Amerikaanse hardcourtseizoen.

Energie

In het sterk bezette toernooi van Montreal, waar voor het eerst in de historie de volledige top acht van de wereldranglijst de kwartfinales bereikte, tenniste Murray zeer solide.

In de bijna drie uur durende finale tegen Del Potro moest de Brit echter al zijn energie aanspreken om de partij naar zich toe te trekken.

De Argentijn won de eerste set in de tiebreak, maar moest zich in de tweede laten laten behandelen aan een schouder- en ribblessure. Murray knokte zich terug in de wedstrijd door de tweede set te winnen, ook na een tiebreak.

Blessure

De gekwetste Del Potro vroeg voor aanvang van de derde set opnieuw een blessurebehandeling aan. De Argentijn was fysiek niet meer bij machte om de ontketende Murray in de beslissende set nog partij te bieden.