VARNA - De Nederlandse volleyballers zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap volgend jaar.

De mannen van bondscoach Peter Blangé verloren zondag hun laatste wedstrijd op het kwalificatietoernooi in Varna met 3-1 (23-25 25-16 25-18 25-23) van gastland Bulgarije.

Twee nederlagen en een zege waren niet genoeg voor kwalificatie. De twee te verdienen toegangsbewijzen voor het WK in Italië gingen naar groepswinnaar Bulgarije en nummer twee Tsjechië.

De uitschakeling voor het WK betekent een grote domper voor het Nederlands team.

Om van plaats 28 op de wereldranking richting wereldtop en de Olympische Spelen te komen, was deelname aan het WK broodnodig. De volleyballers ontbraken vorig jaar op de Spelen in Peking.

Massale steun

Na de zege op Portugal (3-0) moest zondag gewonnen worden van Bulgarije, de nummer vier van de wereld en veruit de sterkste tegenstander in Varna.

Nederland leek op een stunt af te stevenen door de eerste set te winnen, met dank aan Kay van Dijk die met zijn opslagbeurt Oranje van 10-14 achter naar 15-14 voor bracht. Nederland kreeg bij 24-21 drie setpunten. Op de derde was het raak: 25-23.

Aces

Daarna werden er meer fouten gemaakt en kon Nederland niet meer op tegen de sterk serverende Bulgaren. Tot 7-7 in de tweede set kon Nederland nog bijblijven, daarna liep Bulgarije, geholpen door de lijnrechters en een paar aces, uit naar 20-12.

Ook Niels Klapwijk, die Kay van Dijk verving op de diagonaal, kon daar niets aan veranderen. Bij 25-16 was het gedaan.

Hoop

Blangé probeerde in de derde set nog wat door tweede spelverdeler Dirk-Jan van Gendt in te zetten. Maar de Bulgaren gingen stug door met hard serveren, waardoor ook Van Gendt niet veel kon met de vaak moeilijke passes die hij van zijn medespelers kreeg. Het verschil aan het einde was wel iets kleiner: 25-18.

In de beslissende set kreeg Bulgarije bij 24-18 het eerste wedstrijdpunt. Invaller Klapwijk gaf Nederland nog hoop door met zijn opslag terug te komen tot 24-23, waarna de Bulgaren het zesde matchpunt wel verzilverden.