BRNO - Het wereldkampioenschap wegrace in de MotoGP lijkt af te stevenen op een voorspelbare uitkomst. Achtvoudig wereldkampioen Valentino Rossi won zondag in Brno de Grote Prijs van Tsjechië.

Rossi vergrootte zondag zijn al riante voorsprong in de strijd om de wereldtitel in de koningsklasse. Jorge Lorenzo haakte af als uitdager.

De Spanjaard ging in de slotfase van de race op het circuit van Brno onderuit, terwijl hij op kop lag. Zijn voorwiel gleed ineens weg en Lorenzo kon de Yamaha niet meer in bedwang houden.

Hij kreeg de machine ook niet meer aan de praat.

Straatlengte

Met een straatlengte voorsprong behaalde Rossi zijn vijfde overwinning van het seizoen en de 102e in zijn carrière. De Spanjaard Dani Pedrosa (Honda) finishte als tweede en diens landgenoot Toni Elias (Honda) werd derde.

De 30-jarige Rossi leidt het WK met 212 punten, 50 meer dan Lorenzo. De in Brno afwezige Australiër Casey Stoner staat nog derde met 150 punten, maar de rijder van Ducati is er wegens oververmoeidheid de volgende twee races evenmin bij en kan om die reden worden afgeschreven als titelkandiaat.

Slippertje

De kemphanen Rossi en Lorenzo, die opmerkelijk genoeg allebei uitkomen voor het team van Fiat Yamaha, maakten de wedstrijd in Brno. Het duo reed rondenlang voorop, met Lorenzo in het kielzog van Rossi.

Zes ronden voor het einde passeerde de 22-jarige Mallorcaan de routinier uit Urbino en leek een kleine sensatie in aankomst. Maar Lorenzo kon de weelde van de koppositie niet aan en vier ronden voor het einde maakte hij zijn fatale slippertje.

Leiding

De Spanjaard Nicolas Terol (Aprilia) zegevierde in de lichtste klasse van de MotoGP. Hij bleef zijn landgenoot Julian Simon (Aprilia) en de Italiaan Andrea Iannone (Aprilia) voor. Simon behield de leiding in de WK-stand.

Marco Simoncelli (Gilera) won de wedstrijd in de 250cc. De Italiaanse titelverdediger hield het net voor zijn landgenoot Mattia Pasini (Aprilia). De Spanjaard Alvaro Bautista (Aprilia) werd derde voor. De Japanner Hiroshi Aoyama (Honda) finishte als vierde en bleef leider in het WK.