HONGKONG - De Nederlandse volleybalsters zijn in het laatste groepsduel van de World Grand Prix hun ongeslagen status kwijtgeraakt. De ploeg van bondscoach Avital Selinger verloor met 3-1 van China: 21-25 22-25 25-21 21-25.

De nederlaag had verder geen gevolgen. Oranje was reeds verzekerd van een plek in de finaleronde, komende week in Tokio.

Selinger gaf Kim Staelens, Manon Flier, Alice Blom, Debby Stam, Ingrid Visser, Caroline Wensink en Janneke van Tienen een basisplaats. Vanaf het eerste moment zette China de Nederlandse vrouwen zwaar onder druk, waardoor Oranje te gehaast ging spelen en te veel fouten maakte.

Selinger probeerde het tij te keren door in de eerste twee sets diverse wissels toe te passen, maar die misten effect: 21-25 22-25.

''Het duurde een tijdje voordat we in ons ritme kwamen'', keek de coach terug. ''We hadden moeite met hun snelheid. Tja, als je zoveel wint, gaan sommige speelsters misschien teveel vooruit kijken, in plaats van zich concentreren op de wedstrijd.''

Flier

In het derde bedrijf ging Manon Flier voorop in de strijd door meteen met haar service te scoren. De aanvoerster, goed voor 24 punten, zweepte met haar goede spel haar teamgenotes op en Oranje verkleinde de achterstand naar 1-2.

Ook in de vierde set begon Nederland goed - getuige de 5-2-voorsprong - maar slaagde de ploeg er niet in die lijn door te trekken. Aangemoedigd door 10.000 fans herpakte China zich en bepaalde de Aziatische vrouwen de eindstand op 3-1.

''Verliezen hoort ook bij het spel'', was het nuchtere commentaar van Selinger. ''Maar goed, je leert meer van een nederlaag dan van een overwinning.''

Zegereeks

Daarmee kwam voor Oranje een einde aan de zegereeks van acht duels. Toch werd Nederland winnaar van de poule in Hongkong, want China verloor eerder van Polen.

Omdat de formatie van Selinger een beter puntengemiddelde heeft, kregen de volleybalsters de winstpremie overhandigd. Nog voordat de finaleronde is begonnen, heeft de nationale ploeg al ruim 100.000 dollar (70.000 euro) bij elkaar geslagen.