WAALWIJK - AZ heeft zaterdag in Waalwijk flink aan het doelsaldo kunnen werken. De landskampioen kwam tegen RKC in de tweede helft op toeren en won uiteindelijk met 6-0.

Mounir El Hamdaoui en Maarten Martens waren beiden twee keer trefzeker voor de ploeg van trainer Ronald Koeman, die in Waalwijk de tweede overwinning van het seizoen liet aantekenen.

RKC hield zaterdag in het Mandemakers Stadion net als een week eerder in de Arena tegen Ajax lang stand.

Saai eerste uur

De moegestreden Waalwijkers zagen de landskampioen in het laatste half uur vier keer scoren. AZ maakte in het eerste uur nauwelijks indruk. RKC ook niet, maar van de thuisploeg viel dat nog wel te begrijpen.

De Waalwijkers missen simpelweg de kwaliteit om het een ploeg als AZ erg lastig te maken. Trainer Ruud Brood kon zaterdag bovendien niet beschikken over aanvoerder Wouter Gudde (geschorst) en de geblesseerden Benjamin de Ceulaer, Anthony Obodai en Anton Jongsma.

De AZ-huurlingen Gijs Luirink en Kemy Agustien waren bovendien nog niet speelgerechtigd voor het duel met hun oude club.

Dembélé

De landskampioen kon daarentegen geen excuses aanvoeren voor het povere spel dat de ploeg vooral voor rust liet zien. Moussa Dembélé was eigenlijk de enige die zich kon onderscheiden. De Belgische aanvaller draaide de verdedigers van RKC regelmatig tureluurs.

Dembélé stond na met een slimme steekbal aan de basis van het openingsdoelpunt van El Hamdaoui, na een kwartier spelen.

De Marokkaanse topschutter ontsnapte op de rand van buitenspel bij zijn bewakers en schoof de bal in één beweging achter doelman Jürgen Wevers. Dembélé verdubbelde kort na rust zelf de score, nadat een schot van El Hamdaoui toevallig voor zijn voeten was beland.

Kans op gelijkmaker

Enkele minuten daarvoor had Fred Benson aan de andere kans een grote mogelijkheid op de gelijkmaker laten liggen. ''Daar kon je zien dat voetbal soms een raar spelletje is. We maken uiteindelijk 2-0, terwijl het op dat moment eigenlijk 1-1 had moeten staan. We hebben op sommige momenten met vuur gespeeld'', vond Koeman.

De landskampioen verbloemde het matige optreden uiteindelijk door in het laatste half uur nog vier keer te scoren. El Hamdaoui liet via het been van een RKC-verdediger zijn vierde competitietreffer aantekenen. In de slotfase voerden Martens (2) en invaller Jeremain Lens de score op naar 0-6.

Koeman vond dat zijn elftal in de tweede helft had laten zien hoe goed het kan voetballen. De coach was echter ook zo eerlijk om toe te geven dat de uitslag enigszins geflatteerd was. ''We moeten onze ogen niet sluiten voor de fase waarin we RKC in de wedstrijd hebben gehouden.''