ROTTERDAM - Sparta heeft zijn eerste zege in de eredivisie binnen. Na nederlagen tegen FC Twente en kampioen AZ (beide 0-2) won de ploeg van trainer Frans Adelaar zaterdagavond op het Kasteel met 2-1 van Willem II.

De zege van Sparta maakt vooralsnog een einde aan de discussie over een spitsenprobleem in Rotterdam-West.

Met nauwelijks doelpunten in de voorbereiding en spits Rydell Poepon uit vorm gingen de namen van Jonathan Reis (PSV), Marceo Rigters (Blackburn Rovers) en Darko Bodul (Ajax) rond als versterking.

Poepon maakte tegen Willem II, met de geschorste trainer Alfons Groenendijk op de tribune, geen sterke indruk. Hij maakte na rust wel de 2-1 en winnende treffer voor Sparta.

Dicht bij gelijkmaker

Het was de genadeklap voor de Tilburgers, die zeker na een redelijke eerste helft (0-1 van Bart Biemans), een punt verdienden. In de slotfase was invaller George Mourad tot twee keer toe dicht bij de 2-2.

Hij schoot eerst de bal op de paal en daarna hield Sparta-doelman Aleksander Selika hem met een knappe redding van een doelpunt af. Willem II verloor daardoor voor de tweede keer op rij een uitduel, vorige week won FC Utrecht met 1-0. De Tilburgse ploeg begon de competitie met een thuiszege op Vitesse (3-1).

Redelijke eerste helft

Willem II begon zaterdagavond goed op het Kasteel. De Tilburgers waren met Said Boutahar en Ibrahim Kargbo sterker op het middenveld dan de thuisploeg. Na een kwartier kwam Willem II op voorsprong door Biemans.

Sparta ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar speelde veel te omsamenhangend. In de opbouw ging het veelal al mis in de middenlinie. Maar het grootste probleem van Sparta zat voorin.

In de spits vocht Poepon vooral tegen zichzelf. Hij kreeg voor rust drie kopkansen, maar deed er niets mee. Willem II hield dan ook vrij gemakkelijk de 0-1 vast tot aan de rust, maar bracht aanvallend ook weinig.

Wissels

In de rust wisselde Sparta Tim Bakens en John voor Erik Falkenburg en Charles Dissels. De druk van de Kasteelclub op het Tilburgse doel nam toe en dat leidde na een kwartier tot de gelijkmaker van Kevin Strootman. Vier minuten later was het weer raak. Nathan Rutjes zette met een steekpass Poepon vrij voor doelman Maikel Aerts: 2-1.

Daarna waren er kansen op de 3-1 voor Sparta, maar zeker ook op de 2-2 voor Willem II. Mourad was enkele keren dicht bij de gelijkmaker, maar hij miste de scherpte om de Tilburgse ploeg aan een verdiend punt te helpen.