MONTREAL - Jo-Wilfried Tsonga heeft vrijdag verrassend Roger Federer uitgeschakeld op het Masters-toernooi in Montreal.

Federer leek in de beslissende set moeiteloos op de eindzege af te stevenen. Hij had een comfortabele 5-1 voorsprong, maar op dat moment begon Tsonga aan zijn opmerkelijke comeback.

De 24-jarige Fransman, die zich tijdens de wedstrijd ook nog liet behandelen aan zijn elleboog, pakte ineens vijf games achter elkaar. Federer overleefde daarna op 5-6 (0/40) ternauwernood drie wedstrijdpunten en trok de stand weer gelijk: 6-6.

Tiebreak

In de beslissende tiebreak ging het vervolgens tot 3-3 gelijk op, daarna won Tsonga vier punten op rij en daarmee ook de wedstrijd. De 28-jarige Federer, die het toernooi in 2004 en 2006 won, sloeg op het vierde matchpoint van de Fransman zijn tweede dubbele fout.

Daarmee kwam meteen een einde aan de imposante reeks die de Zwitser de afgelopen maanden neerzette. Federer was 21 partijen lang ongeslagen en won onder meer de Masters in Madrid, Roland Garros en Wimbledon.

Comeback

''Dit gebeurt soms in het tennis'', zei Federer over de merkwaardige comeback van zijn tegenstander. ''De wedstrijd is pas voorbij als de laatste bal geslagen is.''

De Zwitser was ondanks de nederlaag niet ontevreden over zijn optreden. ''Het was geen slechte wedstrijd, maar het was ook weer niet erg goed. Maar het is een wedstrijd waar ik wel mee kan leven.''

In de halve finale treft de als zevende geplaatste Tsonga een andere topper; de Schot Andy Murray, derde op de wereldranglijst. Murray versloeg vrijdag met groot gemak de Rus Nikolai Davidenko: 6-2 6-4.