AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeyers hebben de voorlaatste oefenwedstrijd voor het Europees kampioenschap afgesloten met een overwinning.

 Het elftal van bondscoach Michel van den Heuvel versloeg vrijdag India met 5-3, na een voorsprong van 5-0 bij rust.

Eén van de treffers in het Wagener Stadion in Amstelveen, waar volgende week het EK begint, kwam op naam van Teun de Nooijer.

De aanvoerder speelde zijn vierhonderdste interland. De Nooijer, die kort voor tijd naar de kant werd gehaald en een bos bloemen ontving, is daarmee bijna record-international.

Jeroen Delmee staat op 401 interlands. Hij stopte na de Olympische Spelen van Peking.

Voorsprong

Timme Hoyng zette Nederland na twee minuten op voorsprong, waarna De Nooijer kort daarop ook doel trof. Met twee benutte strafcorners vergrootte verdediger Taeke Taekema de voorsprong naar 4-0.

Het vijfde doelpunt was de mooiste. Rogier Hofman was het eindpunt van een vlotlopende aanval waar veel Oranje-spelers bij betrokken waren.

Slordiger

In de tweede helft werd het spel van Nederland slordiger, met veel onzorgvuldigheden en foute passes. India scoorde liefst drie keer tegen, terwijl Oranje weinig kansen creëerde. Van den Heuvel meldde zich meermaals ontevreden langs de zijlijn.

Taekema miste een strafcorner, De Nooijer had in de slotfase de grootste kans. Hij kreeg de bal voor een leeg doel echter niet goed op zijn stick.

Vertrouwen

,,De eerste helft geeft vertrouwen'', zei Van den Heuvel na afloop. ,,Het vijfde doelpunt was prachtig. Dat het na rust minder ging, heeft in mijn ogen te maken met een beetje gemakzucht. Zelf hebben we ook na rust mogelijkheden gekregen. Als het 7-1 wordt, hoor je niemand. Het is niet zo erg dat dit nu in deze wedstrijd gebeurt.''

Vier afvallers

Van den Heuvel heeft zijn selectie voor het Europees kampioenschap teruggebracht van 23 naar negentien spelers. Na de met 5-3 gewonnen oefeninterland tegen India, maakte de bondscoach de namen van de eerste vier afvallers bekend.

Doelman Mark Jenniskens, verdediger Teun Rohof, middenvelder Eby Kessing en aanvaller Bob de Voogd kregen te horen dat ze het EK niet mee zullen maken.

Van den Heuvel moet nu nog één speler uit zijn selectie schrappen. De coach doet dat vermoedelijk maandag.

India

India is zondag in het laatste oefenduel van Nederland voor het EK opnieuw de tegenstander. Het team van Van den Heuvel opent het Europees kampioenschap volgende week zaterdag tegen Polen.

Verliezend olympisch finalist Spanje en Frankrijk zijn de andere tegenstanders in groep B. Olympisch- en wereldkampioen Duitsland is ingedeeld in groep A.

Spanje mist Santi Freixa. De sterspeler raakte afgelopen week in de met 8-2 gewonnen oefenwedstrijd tegen India geblesseerd aan zijn knie en is niet op tijd fit.