BERLIJN - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil haast maken met de herverdeling van de olympische medailles van de gevallen Amerikaanse sprintdiva Marion Jones.

In oktober moeten alle vijf de plakken die Jones veroverde op de Olympische Spelen van Sydney (2000) een nieuwe eigenaar hebben, zei voorzitter Jacques Rogge van het IOC vrijdag.

Het IOC ontnam Jones in 2007 haar medailles nadat ze had toegegeven doping te hebben gebruikt. Het gaat om drie gouden medailles (100 meter, 200 meter en 4x400 meter) en twee bronzen (verspringen en 4x100 meter).

Slepende procedure

Het overdragen van die medailles aan de atleten die nu recht hebben op goud en brons, is ontaard in een slepende procedure.

Rogge legde uit waarom de kwestie zo lastig is. In de eerste plaats loopt er nog steeds een beroepszaak van Jones' teamgenoten uit de gouden estafetteploeg van 2000.

Zij proberen via het internationaal sporttribunaal CAS hun gouden medaille, die het IOC ook afpakte, terug te krijgen.

Katerina Thanou

Verder is er nog de precaire zaak rond de Griekse sprintster Katerina Thanou. Zij heeft als nummer twee van de 100 meter in Sydney recht op het goud van Jones, maar het IOC heeft het niet op de Griekse.

Thanou mocht in Athene 2004 niet meedoen wegens het ontlopen van dopingcontroles en was ook in Peking 2008 niet welkom.