LONDEN/MUENCHEN - Arsenal is het internationale seizoen dramatisch begonnen. De Londense club, die de laatste jaren de hoge verwachtingen in de Champions League niet heeft kunnen waarmaken, verloor voor eigen publiek met 0-3 van Inter. Andy van der Meyde behoorde tot de doelpuntenmakers.

Roy Makaay is zijn geld wel degelijk waard. Hij bracht Bayern woensdagavond bijna hetzelfde als Deportivo, doelpunten en redding. De Nederlandse spits maakte vorig seizoen grote indruk door in Spaanse dienst driemaal te scoren in München. Tegen Celtic (2-1) lukte dat net niet helemaal. Het werd hem onmiddellijk vergeven.

Geen toevalstreffers

Net toen de verslaggevers van de boulevardbladen wilden neerpennen dat het destijds toevalstreffers waren, zette Makaay een streep door eventuele wrange teksten. Eerst knalde hij van een meter of twintig fraai de 1-1 binnen. Vier minuten voor tijd zorgde hij ook voor de 2-1. Het leek een pass met links naar Ballack, maar de bal zeilde pardoes langs Hedman in het Schotse doel. De critici verstomden ter plekke.

Bayern - Celtic

Celtic begon in groep A allesbehalve gerust aan het duel met Bayern. Coach O'Neill miste een aantal verdedigers, onder wie Joos Valgaeren. Bij Bayern waren Zé Roberto, Pizzaro en Ballack terug van weggeweest door blessures. Die offensieve winst viel aanvankelijk amper op. Pas na een half uur kwam er schot in de zaak. Makaay (naast) en Pizarro (over) deden zich gelden.

Celtic was vlak voor rust echter het dichtst bij de openingstreffer. Doelman Kahn voorkwam die met een wereldredding. Hij tikte een kopbal van Balde uit de kruising. Op de kopstoot van Thompson na de hervatting had hij geen antwoord: 0-1. Bayern begreep de dreiging en gaf meer gas. Het leidde tot meer kansen. De beste was voor Makaay, die van dichtbij overkopte. Hij maakte dat gemis ver in de tweede helft meer dan goed.

Olympique Lyon - Anderlecht

Olympique Lyon vierde tegen Anderlecht de rentree van Juninho. Het meedoen van de Braziliaanse artiest en architect op middenveld maakte een groot verschil. De 1-0 was een inleggertje. Juninho benutte de strafschop, nadat de Brusselse doelman Zitka Govou had neergelegd. Zijn krullende vrije trap even later verdiende een beter lot. Die spatte buiten bereik van Zitka op de paal. Het bleef bij 1-0.

Arsenal - Inter

Op Highbury was het woensdag snel stil. Voor de start van groep B had Dennis Bergkamp nog eens mogen uitleggen waarom hij in '95 Inter was ontvlucht om zijn heil in Engeland te zoeken. De hem beloofde vleugelaanvallers bleken bij nader inzien backs, het avontuurlijke prachtvoetbal draaide uit op catenaccio en af en toe een counter.

Onder leiding van Hector Cuper is Inter veranderd. Nog steeds is de defensie een hecht blok, dat weinig weggeeft. Maar aanvallend gebeurt er geregeld iets en qua effectiviteit waren de Italianen woensdag verbazingwekkend. Ze scoorden voor rust al driemaal.

Oud-Feyenoorder Julio Ricardo Cruz, overgenomen van Bologna en spelend in plaats van Vieri (voetblessure), rondde een klassieke tegenaanval af. De jonge Nigeriaan Abafemi Martins was de aangever. Van der Meyde volleerde twee minuten later nummer twee binnen en Martins, van wie voortdurende dreiging uitging, had zelf ook nog succes. Hij verdiende het als geen ander.

Rampzalig

Arsène Wenger kon op de Arsenal-bank zijn ogen niet geloven. Hij sloeg er zijn handen voor toen tot overmaat van ramp Henry ook nog een strafschop miste. Liever gezegd: Toldo redde. Wenger stuurde in de tweede helft Bergkamp en Kanu tegen hun oude club naar het front, maar de oorlog was al verloren.

Kiev - Moskou

Dinamo Kiev versloeg Lokomotiv Moskou met 2-0. De Oekraïnse en Russische fans hadden zich al verzoend met een gelijkspel, toen de Braziliaanse invaller Diogo Rincon alsnog scoorde, tweemaal zelfs.

Juventus - Galatasaray

Juventus had grote haast de bedoelingen in groep D duidelijk te maken. De Italianen overrompelden Galatasaray met een moordend tempo. Al na vijf minuten pikte Del Piero een dieptepass van Camoranesi op en knalde de 1-0 langs Mondragon. De nummer twee van Turkije schoot echter niet in de stress. Frank de Boer bracht de boel achterin op orde. Juve was snel uitgeraasd toen Hakan Sükür een kwartier later koppend gelijkmaakte.

Marcelo Lippi realiseerde zich dat er na rust iets moest gebeuren. Hij gunde Davids de opdracht. De Nederlandse pitbull mocht de wei in in plaats van Tacchinardi. Galatasaray kwam allengs meer onder druk, maar bleef lang overeind. Ferrara voorkwam de verrassing: 2-1.

Sociedad - Olympiakos

Het debuut van Real Sociedad in de Champions League tegen Olympiakos was niet opzienbarend, wel lucratief: 1-0. Sander Westerveld kreeg in het Spaanse doel niet veel te doen. Aan de overzijde regisseerde de Fransman Karembeu, bij gebrek aan alternatieven naar achteren gedirigeerd, de Griekse defensie prima.

Real miste topschutter Nihat node. De Turkse spits draafde pas na een uur op. De Servische international Kovacevic zette het stadion van San Sebastian tien minuten voor tijd alsnog in vuur en vlam door een penalty te benutten.