RIJSWIJK - Al in de derde speelronde van de eredivisie wacht PSV een vrij cruciaal duel. De formatie, die onder leiding van Fred Rutten nog in ontwikkeling is, speelt zondag in het Philips Stadion tegen Ajax.

Bij een nederlaag loopt het verschil al op tot zeven punten, in het voordeel van de Amsterdammers.

In april dit jaar ontmoetten beide elftallen elkaar ook in Eindhoven. PSV, toen nog met Dwight Lodeweges als coach, won met maar liefst 6-2.

Tegenvallend

Het was één van de weinige hoogtepunten in een verder tegenvallend seizoen van de Brabanders.

Deze competitie begon PSV ook teleurstellend, met gelijke spelen tegen VVV-Venlo en FC Twente. Ajax daarentegen won al twee keer, van FC Groningen en RKC Waalwijk.

Volgens trainer Fred Rutten is het onwaarschijnlijk dat PSV zondag met Orlando Engelaar speelt.

De coach wil geen risico nemen met zijn middenvelder, hoewel deze voorspoedig herstelt van een knieblessure. ''Het seizoen is nog lang'', verklaarde Rutten vrijdag.

Salcido

Carlos Salcido keert tegen Ajax mogelijk terug in de hoofdmacht.

Een andere Mexicaan, Francisco 'Maza' Rodriguez, is eveneens weer fit genoeg om te worden ingezet. De voorstopper raakte aan het begin van de voorbereiding geblesseerd.

Of Rodriguez zondag al weer deel uit maakt van de selectie kon de trainer nog niet zeggen.

Fitte selectie

Jol heeft in de aanloop naar de topper de beschikking over een nagenoeg fitte selectie. Alleen de geblesseerde Gabri en derde doelman Jeroen Verhoeven werken nog aan hun herstel.

De trainer van Ajax wilde zijn opstelling voor het duel met PSV niet prijsgeven. De kans is groot dat Eyong Enoh weer de voorkeur krijgt boven de meer aanvallend ingestelde Ismaïl Aissati.

Atouba

Thimothée Atouba staat ook voor zijn debuut in de hoofdmacht. ''Ik ben er nog niet uit wanneer ik hem ga brengen'', zei Jol over de van Hamburger SV overgekomen linksback.

De trainer van Ajax benadrukte ook dat Jan Vertonghen, die de laatste weken als linksback voetbalde, goed in het centrum van de defensie uit de voeten kan.