EINDHOVEN - Na zes mislukte missies op rij faalde PSV woensdagavond bij het begin van een nieuwe poging op eerherstel in de Champions League. De in Nederland de laatste jaren zo toonaangevende vereniging ondervond tijdens de thuiswedstrijd tegen AS Monaco opnieuw dat op het hoogste Europese clubniveau andere normen en wetten gelden dan in de eredivisie: 1-2.

Ongewild vervolgde PSV voor het morrende thuispubliek een trieste serie resultaten die de club de laatste jaren in de Champions League neerzette. De Eindhovenaren wonnen slechts één van de laatste tien duels in de best bezette Europese clubcompetitie. In strijd met alle goede bedoelingen van clubleiding en supporters wijst helemaal niets erop dat de landskampioen binnenkort kan breken met het verleden in de Champions League.

Calimero

Ook een ervaren trainer als Guus Hiddink kan niet voorkomen dat PSV in het prestigieuze en lucratieve toernooi steeds weer het uiterlijk aanneemt van Calimero, het vogeltje in een tekenfilm dat zo graag wil maar wel moet constateren dat anderen groter en sterker zijn. Aan de vooravond van het duel met de Franse nummer twee van het vorige seizoen sprak de toekomstig voorzitter van de directie van PSV NV nog de hoop uit dat zijn spelers hadden geleerd van de vele foutjes die niet in de eredivisie maar wel tijdens internationale duels worden afgestraft.

Niets was minder waar, zo bleek tijdens de eerste groepswedstrijd in groep C van de Champions League tegen AS Monaco. PSV begon nog hoopvol en zag hoe de verder onzichtbare Arjen Robben al na drie minuten bijna doelman Flavio Roma passeerde. Daarna vochten de Eindhovenaren echter opnieuw een ongelijk gevecht tegen gevoelens van onmacht. Ook Mateja Kezman, topschutter in Nederland maar slechts goed voor drie treffers in negentien duels in de Champions League, kon het verschil niet maken.

Duw- en trekwerk

Aanvoerder Mark van Bommel, de meest gelouterde van alle PSV-ers, onderscheidde zich slechts met duw- en trekpartijen. Na iets meer dan een half uur was het de van Real Madrid overgekomen Fernando Morientes die de thuisclub voor het eerst deed denken aan de zes vorige mislukte missie op rij in de Champions League. Jerome Routhen schoot een vrije trap voor het Eindhovense doel. Wilfred Bouma en Ronald Waterreus tastten mis en Morientes zorgde vervolgens simpel voor de openingstreffer: 0-1.

Hiddink wisselde in de rust de grootste dissonant in zijn selectie. Van der Schaaf, vervanger voor de geblesseerde Johann Vogel, moest plaats maken voor Jan Vennegoor of Hesselink. Direct na aanvang van de zoektocht naar meer strijd en beleving incasseerde PSV de tweede grote teleurstelling. Op aangeven van Morientes zorgde Edouard Cissé in de 56e minuut voor de tweede Franse treffer.

Bouma

Het was Wilfred Bouma die zijn club in de 65e minuut terug in de wedstrijd bracht. Hij scoorde vanuit een vrije trap tegen: 1-2. Een lang maar weinig overtuigend slotoffensief leverde vervolgens één doelkans op. Invaller John de Jong schoot in de 88e minuut naast het doel van Roma.

Op basis van het opportunistische maar allesbehalve goede spel van het laatste half uurtje zal Hiddink wellicht tegen beter weten in blijven hopen dat zijn spelers zich in navolging van die van Ajax aanpassen aan het niveau van de Champions League. Spelers die jaar in jaar uit tekort komen voor het beste niveau zijn echter vaak uitgeleerd. Voor hen ligt het plafond in de laatste jaren sterk gedevalueerde eredivisie.