MONTREAL - Voor het eerst in de historie hebben de beste acht tennissers van de wereldranglijst allemaal de kwartfinales van een ATP-toernooi bereikt.

De organisatoren van het toernooi in Montreal mogen pronken met dit unieke feit. Sinds de invoering van de ATP-ranglijst in 1973 was het nog nooit voortgekomen dat de eerste acht spelers van de mondiale ranking de kwartfinales vormden.

Roger Federer, de nummer één van de wereld, was donderdagavond (lokale tijd) in Montreal de laatste die zich schaarde bij de laatste acht.

De Zwitser rekende betrekkelijk eenvoudig af met zijn landgenoot Stanislas Wawrinka, waarmee Federer vorig jaar in Peking olympisch goud veroverde in het dubbelspel: 6-3 7-6 (5).

Tsonga

Federer speelt in de kwartfinales tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga, die in twee sets afrekende met zijn landgenoot Gilles Simon (6-3 6-3)

''Dit is een speciaal moment'', verwees Federer naar het unieke feit in Montreal. ''Leuk dat het eindelijk eens is gebeurd.''

Actie

De acht hoogstgeplaatste spelers in de Canadese stad hoefden in de eerste ronde niet in actie te komen. ''Het maakt het natuurlijk wat makkelijker dat we in de eerste ronde allemaal een 'bye' hadden. Maar aan de andere kant zijn het niet zomaar de eerst acht van de plaatsingslijst, maar de beste acht tennissers van de wereld'', aldus Federer.

''Dit laat zien dat de topspelers heel constant presteren en dat bewijzen we ook bij de grote toernooien.''

Roddick

Federer heeft in de kwartfinales gezelschap van Rafael Nadal (Spa), Andy Murray (GBr), Novak Djokovic (Ser), Andy Roddick (VSt), Juan Martin del Potro (Arg), Tsonga en Nikolai Davidenko (Rus). Van die acht topspelers is Roddick de enige die dit jaar niet meer dan één toernooi heeft gewonnen.

De Amerikaan bereikte wel de finale op Wimbledon, maar daarin moest hij zijn meerdere erkennen in Federer. De Zwitser pakte op het 'heilige' gras in Londen de vijftiende grandslamtitel uit zijn carrière, een record.

Volledige wedstrijd

Nadal, door Federer onttroond als nummer één van de wereld, speelde donderdagavond voor het eerst in ruim twee maanden weer een volledige wedstrijd. De Spanjaard maakte tegen de Duitser Philipp Petzschner een overtuigende indruk: 6-3 6-2.

In de vorige ronde had Nadal - hersteld van zijn knieproblemen - slechts zeven games hoeven spelen tegen landgenoot David Ferrer. Die gaf bij een stand van 4-3 geblesseerd op.