LAUSANNE - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de sporten golf en rugby voorgedragen om te worden toegelaten tot het olympische programma bij de Spelen in 2016.

Het IOC heeft dit donderdag in Berlijn bekendgemaakt. In oktober moeten de 106 leden van het IOC bij de sessie in Kopenhagen hiermee nog wel instemmen.

Golf en rugby kregen de voorkeur boven karate, squash, skeeleren, honkbal en softbal. De andere sporten moeten weer vier jaar wachten voordat ze een nieuwe poging kunnen doen.

''We hebben onze keuze gemaakt voor de sporten die het meeste kunnen toevoegen aan het olympisch programma'', lichtte IOC-voorzitter Jacques Rogge toe. ''Golf en rugby scoorden hoog op alle 33 criteria.''

Woods

Golf maakt sinds 1904 geen deel meer uit van het olympische programma. In de poging om terug te keren kreeg de internationale federatie veel steun van Tiger Woods. De Amerikaanse golfvedette droomt ervan om in 2016 de titel te pakken.

''Golf heeft de olympische beweging veel te bieden. Dit is de grootste kans voor de sport om te groeien'', reageerde Peter Dawson, een van de grote mannen achter de olympische aspiraties.

Grote stap

Rugby was tot 1924 vier keer present bij de Spelen. ''We hebben een grote stap gezet vandaag. We hebben er hard voor gewerkt en vandaag is dat uitbetaald. We moeten nog een laatste stap nemen in oktober'', bleef voorzitter Bernard Lapasset van de internationale rugbybond nog wat voorzichtig.

Het IOC liet ook weten dat het boksen voor vrouwen in 2012 al toegang krijgt tot de Olympische Spelen.