ROTTERDAM - Renners als Tom Boonen, Tyler Farrar, Tony Martin en de Spaanse tweevoudig winnaar Jose Ivan Gutierrez zijn dit jaar de trekpleisters in de Eneco Tour. Organisator Rob Discart van de meerdaagse ronde door België en Nederland kondigde donderdag in Rotterdam hun komst aan.

De Amerikaan Farrar en de Belg Boonen krijgen in de sprints concurrentie van onder anderen de Australiër Robbie McEwen en de Nederlander Kenny van Hummel.

Steven de Jongh rijdt zijn laatste Eneco Tour in dienst van Boonen.

Gutierrez, kopman van Caisse d'Epargne, won de ronde de afgelopen twee jaar. Dit jaar krijgt hij in de tijdritten last van renners als Michael Rogers en Bradley Wiggins.

Klöden

De Duitsers Tony Martin en Andreas Klöden zijn publiekstrekkers vanwege hun prestaties in de afgelopen Ronde van Frankrijk. Voor Nederland komen verder coureurs als Martijn Maaskant, Niki Terpstra, Joost Posthuma, Albert Timmer en Servais Knaven aan de start.

De Eneco Tour begint aanstaande dinsdag met de proloog in Rotterdam en eindigt een week later met een individuele tijdrit in Amersfoort.

Elke ploeg neemt acht renners mee, maandag worden de teams gepresenteerd bij het stadhuis op de Coolsingel. Namens Nederland komen drie teams aan de start: Rabobank, Skil-Shimano en Vacansoleil.

Hamburg

Voorgaande edities begonnen op woensdag, dit jaar is de organisatie daar bewust van afgeweken. Een deel van het peloton is zondag actief in de Vattenfall Cyclassics in Hamburg.

''We beginnen een dag eerder en verminderen daarmee de overbruggingskosten voor de ploegen'', aldus Discart. ''We zagen de afgelopen jaren bovendien dat renners de Eneco Tour vroegtijdig verlieten om mee te kunnen doen aan de Ronde van Spanje. Daar hebbben we nu ook geen last van.''

De Vuelta begint dit jaar in Assen, waardoor de combinatie met de Eneco Tour goed te maken is.