RIJSWIJK - De schaatsploegen van TVM en DSB kiezen voor een beduidend verschillende aanloop naar de Olympische Winterspelen van Vancouver.

Terwijl TVM ervoor kiest om zolang mogelijk in Europa én op laagte te blijven, doet concurrent DSB de laatste preparaties in Calgary en dus op hoogte.

De DSB-ploeg van coach Jac Orie vertrekt 2,5 week voor het begin van de Winterspelen naar Calgary, een stad die op ruim 1000 meter hoogte ligt.

Trainingskamp

Daar zullen de sprinters hun laatste trainingskamp voor de Spelen afwerken. Een week voordat het olympisch vuur in Vancouver wordt ontstoken gaat de ploeg naar de Richmond Oval, de ijsbaan waar de olympische medailles worden verdeeld.

TVM gaat na het Europees kampioenschap allround (9-10 januari) naar een ijsbaan in Europa, waarschijnlijk Erfurt.

Rust

''Door naar het buitenland te gaan, kunnen de schaatsers in betrekkelijke rust trainen'', gaf TVM-coach Gerard Kemkers als reden. ''En dan gaan we ruim van tevoren naar Vancouver om te acclimatiseren en de laatste voorbereidingen te doen.''

Het is opmerkelijk dat beide topformaties zo afwijken van elkaar in de olympische voorbereiding. De wedstrijden op de Richmond Oval vinden plaats op zeeniveau, een reden voor TVM om ook de preparatie op een laaglandbaan te doen.

DSB-coach Orie verwacht echter voordeel te halen uit het trainen op hoogte en verkast daarom met zijn ploeg naar Calgary, de gaststad van de Olympische Spelen van 1988.