ZWOLLE - De tennissers van het Nederlandse Daviscupteam zijn aangeslagen door het plotselinge overlijden van Cees van Veen. De manager die altijd op de achtergrond bleef, stierf dinsdag op -jarige leeftijd aan een hartaanval. De vier spelers en de captain vernamen het droeve nieuws in Zwolle van fysiotherapeut Jan Naaktgeboren tijdens een training voor de promotie/degradatiewedstrijd tegen India.

Captain Tjerk Bogtstra brak de oefening onmiddellijk af. Hij en de spelers waren geschokt. Cees van Veen was de manager van Raemon Sluiter vanaf diens 16e jaar. Hij behartigde ook jarenlang de belangen van Richard Krajicek. Van Veen verrichtte ook werk voor Bogtstra.

Wereldvent

Het Daviscupteam met als spelers verder Sjeng Schalken, Martin Verkerk en John van Lottum heeft Sluiter opgevangen. De Rotterdamse tennisser is bij het team gebleven en zal ook spelen als hij wordt opgesteld. "Maar als Cees op een van de dagen begraven wordt, zal ik daar bij zijn. Hij was een wereldvent voor mij."

Overvallen

"We zijn overvallen door de dood van Cees van Veen", verklaarde Tjerk Bogtstra woensdag. "Iedereen van het team heeft hem goed gekend. Deze tragische zaak werpt een smet op het hele gebeuren. We gaan door in de geest zoals hij het zou willen: niet zeiken, volle bak er tegenaan."

India

Nederland met vier spelers uit de top-75 van de wereld neemt het vrijdag tot en met zondag in de Zwolse IJsselhallen op tegen India met spelers uit de bodem-200 en lager. Beste man Leander Paes ligt in het ziekenhuis. Mahesh Bhupathi, de schrik van Oranje in Jaipur , dubbelt (wellicht) alleen nog maar. Prakesj Amritraj, Rohan Bopanna men Harsh Mankad zijn jong en onervaren. Nederland zou in heet, vochtig en onhygiënisch Azië heel misschien iets te vrezen hebben. In Zwolle kan het haast niet anders dan een vlotte oproloefening worden. Bhupathi liet zich bij de US Open in New York in die richting uit. "Wij zijn kansloos."

Het Nederlandse Daviscupteam trainde woensdagmorgen twee uur. "Scherp", stelde Bogtstra tevreden vast. "Het doel is niet veranderd: winnen. Alle vier spelers zijn fit en ze kunnen op alle onderdelen worden ingezet. Ik verkeer in een luxe situatie met deze vier. Ik zal ze dan ook niet snel weer laten vallen."

Loting

Pas donderdag, kort voor de loting rond het middaguur, maakt Bogtstra de opstelling bekend. De captain liet niets los, maar is het wel zeker dat Sjeng Schalken een van de eerste enkelspelen voor zijn rekening zal nemen. De Limburger verkeert in topvorm. Zondag won hij in Brazilië nog een ATP-toernooi.

Het andere enkelspel is voor Martin Verkerk of Raemon Sluiter. Zij zullen zaterdag naar verwachting ook dubbelen, tenzij Sluiter uitvalt door de begrafenis van Cees van Veen. John van Lottum zal zondag zeker een van de twee singles spelen. De kwartfinalist in Boekarest voelt zich lekker in dit Daviscupteam en vindt het niet erg vierde man te zijn. "Ik ben wel de vierde man, maar zo voel ik me niet. Dit is wel heel iets anders dan ik de vorige keren heb meegemaakt met Schapers als captain. Toen moest alles op zijn manier. Dit is super. We zijn wel een team maar iedereen kan toch zijn eigen dingen doen. We kunnen heel goed met elkaar opschieten, we peppen elkaar enorm goed op."