AMSTERDAM - De toekomst van Rafael van der Vaart is nog altijd onzeker, maar de international weet wel in welke landen hij wil voetballen.

Van der Vaart wil zijn loopbaan in Spanje, Engeland, Italië of Duitsland vervolgen. ''Want dat zijn toch wel dé landen'', aldus de speler die nog niet aan een terugkeer naar Ajax wil denken.

Bayern München, Hamburger SV, Manchester City en Aston Villa zouden allemaal interesse in Van der Vaart hebben. ''Maar ik heb toch nog niets te vertellen'', zegt hij. ''Niets is nog concreet.''

Van der Vaart reisde het afgelopen weekeinde niet met Real Madrid mee voor oefenwedstrijden naar Canada en de Verenigde Staten. ''Ik stond in Madrid op het trainingsveld met Ruud van Nistelrooij en Diarra. Die jongens komen terug van een blessure.

"Of ik me een vuilniszak voel die aan de kant van de straat wordt gezet? Nee, maar dit is natuurlijk niet leuk. Het hoort wel bij de voetballerij. Ik vind Real Madrid nog steeds een mooie club. Ik heb er veel geleerd, maar nu moet ik een andere goede club zoeken waar ik wel veel speeltijd krijg. Dat is nu belangrijk.''