SINT-PETERSBURG - Zenit Sint-Petersburg heeft trainer Dick Advocaat ontslagen. Dat meldt de Russische voetbalclub maandag op de website. Het ontslag is een gevolg van teleurstellende resultaten.

Advocaat was bezig aan zijn laatste maanden bij Zenit. Zijn contract liep aan het einde van dit jaar af, waarna hij de club zou verlaten. Advocaat begint op 1 januari als bondscoach van de Belgische voetbalploeg.

België

''Nadat Advocaat besloot als bondscoach van België aan de slag te gaan, zijn de resultaten helaas zichtbaar minder geworden'', aldus het bestuur in een reactie.

''Wij, en ook de supporters, zijn teleurgesteld over de huidige klassering van Zenit in de Russische competitie.'' Zenit staat na zeventien speelronden op de zevende plaats met 24 punten.

Naast de tegenvallende wedstrijdresultaten heeft vermoedelijk ook het conflict tussen Advocaat en Igor Kornejev meegespeeld in de beslissing van de leidinggevenden bij Zenit Sint-Petersburg.

Kornejev

Kornejev, die eerder in Nederland bij SC Heerenveen en Feyenoord voetbalde, werd onlangs aangesteld als sportief directeur en kwam met Advocaat in aanvaring over de nieuwe aankoop Alessandro Rosina.

Advocaat was niet op de hoogte van de komst van de Italiaanse middenvelder. De 61-jarige Nederlandse coach wilde juist extra aanvallers in zijn selectie.

UEFA Cup

Met Zenit behaalde Advocaat in 2007 de Russische landstitel, een jaar later gevolgd door winst van de UEFA Cup en de Europese Supercup.

Advocaat was eerder in twee periodes bondscoach van het Nederlands elftal, waarmee hij in 1994 de kwartfinales bereikte op het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. In 2004 strandde hij met Oranje op het Europees kampioenschap in Portugal in de halve eindstrijd.

Zuid-Korea

De Hagenaar was ook korte tijd actief als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea. Met de Koreanen deed Advocaat mee aan het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland. Met België moet hij zich zien te plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2012.