AMSTERDAM - Ajax liet het publiek zaterdagavond tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen zien dat het nog dezelfde mankementen heeft als in het vorige teleurstellende voetbaljaar.

De formatie verprutste tegen RKC meer dan een handvol uitstekende doelkansen en was vooral voor rust ook af en toe erg kwetsbaar in de defensie. Ajax won uiteindelijk wel met 4-1, met dank aan Luis Suarez die na rust drie keer scoorde.

De Amsterdammers beginnen daarom volgende week zondag zonder puntverlies aan de uitwedstrijd bij PSV, dat vermoedelijk meer tegenstand zal bieden dan RKC en FC Groningen vorige week.

Van der Wiel

Ajax maakte het zich tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen onnodig moeilijk. De formatie kreeg in het eerste half uur voldoende mogelijkheden om het duel te beslissen.

Alleen Gregory van der Wiel trof in de tiende minuut echter doel. De rechtsback combineerde met Dario Cvitanich en schoot beheerst raak (1-0).

Suarez

Luis Suarez raakte in de eerste minuut al de paal en vond tot twee keer toe doelman Jurgen Wevers op zijn weg. Van der Wiel schoot op de lat en Cvitanich verprutste de grootste mogelijkheid.

De Argentijn kreeg alle tijd de bal in het doel te schieten maar raakte de rug van Dennis Rommedahl.

Cvitanich

Trainer Martin Jol van Ajax wijzigde zijn basisformatie van het eerste competitieduel met FC Groningen van vorige week op twee plaatsen.

Cvitanich verving Miralem Sulejmani, die wegens lichte knieklachten onvoldoende had getraind. Ismaïl Aissati kreeg als aanvallende middenvelder de voorkeur boven Eyong Enoh.

Balverlies

Uitgerekend Aissati leidde de gelijkmaker van RKC in. Hij leed in de dertigste minuut balverlies en moest vervolgens toekijken hoe Toby Alderweireld zijn tegenstander Benjamin de Ceulaer veel te veel ruimte gaf.

De Belg trapte via de handen van Maarten Stekelenburg raak: 1-1. Het was niet de eerste keer in de wedstrijd dat de defensie van Ajax zich kwetsbaar toonde. Ruud Berger en Toni Varela verschenen voor de gelijkmaker ook al dicht in de buurt van Stekelenburg.

Enoh

Trainer Jol besloot daarom dat zijn elftal ook tegen RKC behoefte had aan een tweede controleur op het middenveld. Hij posteerde Eyong Enoh in de tweede helft naast Demy de Zeeuw voor de defensie en haalde Aissati naar de kant.

Ajax gaf na deze wissel geen doelkansen meer weg. Net als zo vaak in het vorige seizoen was Suarez beslissend.

Hij benutte in de zeventigste minuut een strafschop (2-1) en schoot in de 82e minuut en de slotminuut ook nog raak: 4-1. RKC speelde de laatste 20 minuten met tien man omdat Wouter Gudde zijn tweede gele kaart kreeg toen hij met een overtreding op Suarez een strafschop veroorzaakte.

Ajax - RKC