AMSTERDAM - Nederland gaat met slechts zes renners naar de wegwedstrijd op de WK wielrennen dit jaar in Mendrisio. In de Ronde van Polen verzamelden de Oranjerenners niet genoeg punten om nummer tien Noorwegen op de wereldranglijst voorbij te gaan.

Nederland had met Pieter Weening in de Ronde van Polen nog een ijzer in het vuur om punten te vergaren voor de wereldranglijst.

Toen de Noor Edvald Boasson Hagen de Nederlander vrijdag in het klassement op de derde plaats passeerde, waren de kansen echter zo goed als verkeken.

Ziek

Weening begon ziek aan de slotetappe. Weening kampte met maagklachten en het kostte de Rabocoureur veel moeite om zich in het peloton te handhaven. Zijn collega's hielden hem op de been.

De vierde plaats van Weening was onvoldoende om Nederland aan meer startplaatsen op het WK te helpen. Dat blijven er zes.

Ballan

Alessandro Ballan heeft de Ronde van Polen gewonnen. De voor Lampre rijdende wereldkampioen pakte donderdag de leiderstrui en gaf die in de afsluitende rit niet meer weg.

De slotetappe met finish in Krakow leverde een zege op voor de Duitser Andre Greipel, die Christopher Sutton en Wouter Weylandt klopte in de sprint.

Teleurstelling

''De negen tickets voor het WK zijn definitief verkeken'', meldde ploegleider Adrie van Houwelingen op de Rabosite.

''Daar heerst geen teleurstelling over. De renners wilden vooral een goede ronde rijden.''