ALKMAAR - AZ heeft zich vrijdag hersteld van de mislukte seizoenstart bij Heracles Almelo. De landskampioen won in het DSB Stadion met 2-0 van Sparta Rotterdam, door doelpunten van Moussa Dembélé en Mounir El Hamdaoui.

De ploeg van trainer Ronald Koeman had duidelijk de ambitie om de nederlaag en twee rode kaarten in Almelo snel te vergeten, maar kon nog lang niet alle twijfels over met name de verdediging wegnemen.

Koeman merkte de voorgaande dagen op de training al dat zijn elftal er op gebrand was om zich tegen Sparta te revancheren voor de ontluisterende nederlaag bij Heracles (3-2).

De trainer had voorin het 'koningskoppel' Dembélé-El Hamdaoui in ere hersteld en de twee balverliefde aanvallers brachten de gammele defensie van Sparta regelmatig in de problemen.

Dembélé

Dembélé liet vrijdag maar weer eens zien dat hij in de spits nog beter tot zijn recht komt dan op de rechterflank.

De Belgische aanvaller opende al na zes minuten de score, op aangeven van El Hamdaoui (1-0). De Marokkaanse topschutter was kort daarvoor zelf ook vrij voor doelman Aleksander Seliga verschenen, maar de Sloveen kon toen nog een hand achter de bal krijgen.

AZ nam na het doelpunt van Dembélé wat gas terug. Tot frustratie van Koeman begon zijn elftal vervolgens steeds meer fouten te maken in de opbouw. ''Daardoor sloop de onzekerheid in de ploeg'', constateerde Koeman.

Boos

De oefenmeester kwam na een half uur spelen boos uit de dugout gestormd nadat AZ voor de derde keer in korte tijd op eigen helft knullig balverlies had geleden. De Alkmaarders hadden echter het geluk dat Sparta weigerde te profiteren van de slippertjes.

Zo kon Edouard Duplan vrij doorlopen richting Sergio Romero nadat hij de bal zo in de voeten had gekregen van Stijn Schaars. De Franse spits ging ook voorbij de doelman van AZ, maar schoot de bal vervolgens jammerlijk over.

''Daarna ging ook Jaliens in de fout en volgens mij hebben door de wedstrijd heen al onze verdedigers de bal wel een keer zomaar ingeleverd.

We mogen blij zijn dat Sparta geen gebruik maakte van ons balverlies, anders had het geen 1-0 gestaan bij de rust'', aldus Koeman, die weet dat op Champions League-niveau deze fouten wel genadeloos worden afgestraft.

Verdediger

De oefenmeester heeft bij de clubleiding mede daarom aangegeven dat zijn selectie nog wel een sterke verdediger kan gebruiken. Tegen Sparta koos Koeman weer voor Héctor Moreno in het centrum naast Moisander. De Mexicaan had vorige week tegen Heracles zijn basisplaats nog af moeten staan aan Ragnar Klavan, maar ook hij kon de defensieve problemen bij AZ niet oplossen.

Na rust kwam de landskampioen niet meer in de problemen, vooral omdat de Alkmaarders een stuk zuiniger waren op de bal.

El Hamdaoui zorgde na een uur spelen voor het enige hoogtepunt van de tweede helft, door de bal na een knappe lichaamsbeweging achter Seliga te werken: 2-0.

In blessuretijd schrok Koeman nog wel op van een incident rond Schaars, die na een tackle van het veld gedragen moest worden. Uit de eerste diagnose bleek echter geen grote schade bij de international, die net boven zijn knie was geraakt.