NIJMEGEN - Twee aanwinsten en één 'ouwe getrouwe' bezorgden NEC vrijdagavond een dik verdiende overwinning (4-1) in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen.

Björn Vleminckx uit België (twee) en Erton Fejzullahu uit Zweden scoorden voor de ploeg uit Nijmegen die met de komst van het bejubelde tweetal meer aanvallend elan heeft gekregen.

Oud-aanvoerder Youssef El Akchaoui had, halverwege de tweede helft, zijn aandeel in de ruime score.

De Nijmeegse fans maakten kennis met vier nieuwelingen in de selectie van Dwight Lodeweges, die de succesvolle Mario Been moet doen vergeten.

Wennen

Beide verdedigers Niels Wellenberg en Rens van Eijden moeten nog wennen, aan de aanvallers Vleminckx en Fejzullahu kan de nieuwe trainer plezier gaan beleven.

Van Eijden herstelde zich wel van de twee fouten die NEC in de eerste competitieronde de nederlaag bij Feyenoord hadden gekost.

De oud-PSV'er, vorig seizoen verhuurd aan Willem II, moest in de slotfase geblesseerd naar de kant.

Vleminckx

Vleminckx solliciteerde met zijn twee treffers direct naar de rol van publiekslieveling in de Goffert. De 23-jarige Belg, overgekomen van KV Mechelen en de laatste seizoenen in eigen land goed voor een jaarlijkse productie van tien treffers of meer, had binnen zes minuten zijn naam gevestigd.

De omhaal na vier minuten was ongevaarlijk, de kopbal twee minuten later trof doel. Zijn tweede treffer, de 4-0, was een intikkertje.

De blonde spits kreeg een dag eerder zijn eerste oproep voor de Rode Duivels, van bondscoach Franky Vercauteren.

Irritant

Hij werkte vrijdagavond keihard en was irritant voor de verdedigers van Heerenveen. Aan zijn spel valt nog genoeg te polijsten, hij lijkt met zijn krachten te smijten, maar de opvolger van de nu tot de reservebank of een vertrek veroordeelde Jhon van Beukering is gevonden.

Werkweigeraar Saidi Ntibazonkiza kan ook bij een eventuele verzoening met de clubleiding - een eerste poging van technisch directeur Carlos Aalbers leverde nog niets op - een zware concurrentiestrijd met Fejzullahu verwachten.

De technisch vaardige Zweed van Bosnische komaf maakte vijftig speelminuten na de openingstreffer de 2-0, weer kwam de voorbereidende actie van Arek Radomski.

Debutanten

Heerenveen startte met twee debutanten in de basis. De Tsjechische doelman Martin Lejsal kwam afgelopen week op huurbasis over van FC Brno, hij is de vervanger van de geblesseerde Kenny Steppe.

Op de positie van verdedigende middenvelder, vacant door de afwezigheid van Michal Svec, posteerde trainer Trond Sollied de 19-jarige jeugdinternational Richard Stolte.

Net als de Tsjechische aanvaller Michal Papadopulos, die na de 0-0 tegen Roda JC ook zijn tweede matige optreden in de eredivisie nog enigszins goed maakte met de 4-1, kwam de jongeling uit Emmeloord niet in het stuk voor.

Wissels

Ook drie aanvallende wissels in de slotfase konden niet voorkomen dat de Friese ploeg een pijnlijke nederlaag leed, de eerste competitietreffer was slechts een schrale troost.

De 5-1 bleef bespaard, de inzet van oud-Heerenveen-speler Lasse Schöne belandde op de paal.