BURGAS - PSV gaat de beslissende ronde van de kwalificatie voor de Europa League in. De formatie van coach Fred Rutten liet zich donderdag in Burgas niet verrassen door Cherno More en won met 1-0.

Met enige zorg had de onttroonde kampioen van Nederland de klus in de badplaats aan de Zwarte Zee tegemoet gezien. De positieve uitgangspositie (1-0) na de thuiswedstrijd was mager.

Bovendien staat PSV defensief nog niet als een huis, zo bleek afgelopen zondag in de eerste competitieronde thuis tegen VVV-Venlo (3-3).

Eigen doelpunt

Toch leek PSV zich na een half uur al geen zorgen meer te hoeven maken. Coulibaly, speler van Cherno More, passeerde zijn eigen doelman. De verdediger werd in verwarring gebracht door een lichaamsbeweging van Ola Toivonen, die probeerde een voorzet van Carlos Salcido in te koppen.

De Brabanders riepen korte tijd later wel wat problemen over zichzelf af. Manolev kreeg een minuut voor de rust de rode kaart, ofwel de tweede keer geel, wegens het uitdelen van een elleboog.

De Bulgaar maakte nota bene in eigen land zijn debuut voor PSV. Hij speelde op de plek van rechtsachter Jan Kromkamp, die wegens blesssuregevaar niet graag op kunstgras meedoet.

Nauwelijks gevaarlijk

Gevaarlijk was Cherno More op dat moment nog nauwelijks geweest. Eén keer moest doelman Andreas Isaksson handelend optreden, bij een schot van Georgiev. Verder wekte de thuisclub, op last van de UEFA uitgeweken naar de havenstad Burgas, niet de indruk te geloven in een goed resultaat.

PSV speelde de bal in een laag tempo rond, wachtend op de kansjes om de beslissing te forceren. Afgezien van de wissel van Kromkamp had Rutten dezelfde spelers het vertrouwen gegeven die zondag teleurstelden tegen VVV-Venlo.

Extra defensieve maatregelen had hij niet genomen. ''Ons uitgangspunt is om hier te scoren'', had de coach vooraf laten weten.

Dreigend

Na de hervartting kreeg PSV meer uitzicht op een treffer dan Cherno More. Alleen bij het begin van de tweede helft was de Bulgaarse club even dreigend, met kansen voor Yurukov en Manolov. Daarna stelden de Brabanders, met Otman Bakkal en Stan Wuytens op de plaatsen van Nordin Amrabat en Orlando Engelaar, vrij gemakkelijk orde op zaken.

Na ruim een uur had Toivonen de definitieve beslissing op zijn voet. De Zweed werd fraai in stelling gebracht door Ibrahim Afellay, maar miste de juiste controle en schoot hoog over. In de slotminuten viel Salcido nog geblesseerd uit.