BERLIJN - De van doping verdachte Duitse schaatsster Claudia Pechstein voert vormfouten van de internationale schaatsbond ISU op in haar verdediging.

Pechstein liet donderdag in Berlijn weten dat de ISU volgens haar talrijke fouten heeft gemaakt in de procedure die leidde tot haar tweejarige schorsing.

Afwijkende bloedwaarden

De ISU vond in februari bij de wereldkampioenschappen allround zodanig afwijkende bloedwaarden bij de vijfvoudig olympisch kampioene dat ze werd geschorst wegens doping.

Pechstein betoogde donderdag dat de schaatsbond een zootje heeft gemaakt van de tests. Zo zou één bloedmonster in verschillende laboratoria onderzocht zijn met verschillende uitkomsten.

Cijfers over de aanmaak van rode bloedlichaampjes bij Pechstein waren voor de ISU voldoende bewijs om de Duitse te schorsen. Maar volgens Pechstein werd bij een monster in een Duits lab een percentage van 2,4 gemeten, terwijl hetzelfde monster bij een andere machine in het laboratorium van Lausanne 1,3 procent aangaf.

Onzorgvuldig

Ook zou er onzorgvuldig zijn omgesprongen met bloedstalen van Pechstein, die haar onschuld volhoudt. Haar manager Ralf Grengel toonde als bewijs twee barcodes die aan dezelfde staal zouden toebehoren. ''Hoe is dit mogelijk'', vroeg hij zich hardop af.

Volgens het kamp-Pechstein waren er bij acht van twintig rondom trainingen afgenomen monsters onregelmatigheden die te wijten zijn aan de ISU. ''De schaatsbond is herhaaldelijk nalatig geweest'', aldus Grengel.

Winterspelen

Bij het sporttribunaal in Lausanne loopt een procedure waarmee de 37-jarige Pechstein hoopt haar schorsing ongedaan te kunnen maken. Ze wil in februari graag meedoen aan de Olympische Winterspelen in Vancouver.

Om weer in training te kunnen, heeft ze een spoedprocedure aangevraagd. Eind volgende week besluit het CAS of die er komt.

De Nederlander Harm Kuipers kon namens de medische commissie van de ISU niet verklaren waar afwijkende waarden in dezelfde staal vandaan komen.

''Dat kan te maken hebben met een verkeerde afstelling van een apparaat of met falende koeling van een bloedmonster.'' Pechstein moet hopen dat de experts tot een dergelijke slotsom gaan komen.

Hel

''De afgelopen maanden ben ik door een hel gegaan'', zei ze donderdag. ''Ik draag een dopingstempel in de wetenschap dat ik niets verkeerds heb gedaan. De ISU zou er goed aan doen de eigen winkel op te ruimen en mij zo snel mogelijk excuses aan te bieden.''