MILAAN - Ajax heeft de eerste wedstrijd in groep H van de Champions League verloren. Titelverdediger AC Milan was dinsdagavond op eigen veld te sterk, 1-0.

Het doelpunt viel in de e minuut en werd gemaakt door Filippo Inzaghi. Middenvelder Gattuso van AC Milan kreeg in de blessuretijd rood na een slaande beweging naar Ibrahimovic.

Geleerd

Koeman toonde met zijn beginopstelling woensdagavond te hebben geleerd van de vorige ontmoetingen met Milan. Vorig seizoen verspeelde Ajax in de laatste minuut van de wedstrijd tegen de latere winnaars van het toernooi immers een plaats in de halve finale van de Champions League. Een verdedigingsfout werd door sluipschutter Inzaghi in de e minuut afgestraft. Om dat te voorkomen spijkerde de coach zijn defensie dinsdag extra dicht. De Afrikaanse alleskunner Yakubu fungeerde als extra slot op de deur.

De levensgevaarlijke spitsen Inzaghi en Sjevtsjenko kregen zo ieder een persoonlijke bewaker. Omdat AC Milan zonder buitenspelers speelt, kregen Maxwell en Trabelsi, normaal gesproken de vleugelverdedigers, alle ruimte om op te stomen. Vooral in de beginfase had Milan moeite met die strijdwijze. Al in de tweede minuut haalde Maxwell de achterlijn en kwam Van der Vaart een teentje tekort om zijn ploeg al heel vroeg op voorsprong te brengen.

Onzekerheid

De aardige openingsfase van Ajax duurde ongeveer een kwartier. Daarna werd Milan, ook door slordig balverlies van de Amsterdammers, steeds gevaarlijker. De verdedigende zekerheid die Koeman had ingebouwd deerde de spitsen van de Italiaanse grootmacht nauwelijks. In de omschakeling bleek het elftal van coach Ancelotti levensgevaarlijk. Simpele passes vanaf het middenveld zorgden voor veel onzekerheid in de defensie van Ajax.

Op het middenveld kwam het elftal van Koeman vaak net een stapje tekort. Achter van der Vaart en Pienaar, die weer centraal speelde, lag veel ruimte. Sjevtsjenko was in de 16e minuut dicht bij een doelpunt, maar schoot, vrijgelaten door Pasanen over.

Inzaghi

De meeste moeite had Ajax echter met Inzaghi. De sluwe Italiaan was zonder meer de gevaarlijkste Milanees, maar slaagde er voor rust niet in Lobont te paseren. Ajax had wel het geluk dat de Sloveense scheidsrechter Lubos vlak voor rust clementie toonde met Pasanen. Hij vloerde Inzaghi, maar Lubos wuifde een penalty resoluut weg.

Ook Ajax bleef in de open tweestrijd gevaarlijk. Een mooie vrije trap van Van der Vaart werd door Dida net tot hoekschop verwerkt en ook op een kopbal van Ibrahimovic reageerde de Braziliaanse doelman van AC Milan vakbekwaam. Een kwartier na rust was Pienaar het dichtst bij een Amsterdamse treffer. Zijn hakje, op een knappe voorzet van Ibrahimovic werd door Dida gestuit.

1-0

De zwakke personele bezetting op het middenveld noopte Koeman er vlak na rust al snel toe om aanvaller Sonck op te offeren voor Sneijder. Die aanpak leek te werken, want de Amsterdammers leken meer vat op Milan te krijgen. Juist in die fase maakte Inzaghi de enige en winnende treffer. In de 66e minuut draaide Sjevtsjenko knap weg bij Escudé, schoot hard op Lobont, die de bal nog wel tegenhield. Op de rebound van Inzaghi was hij echter kansloos, 1-0.

Rood

Meteen na de achterstand offerde Koeman Escudé op voor een extra aanvaller. De Belgische aanwinst Soetaers mocht het als linksbuiten proberen. Later bracht de oefenmeester ook Sikora nog als rechtsbuiten. Het gelouterde Milan, dat in de slotfase nog wel Gattuso kwijtraakte met een rode kaart, kwam vlak voor tijd nog flink in de problemen toen Ibrahimovic een grote kans kreeg. Hij schampte de bal echter, maar legde daarmee wel de bal panklaar voor Van der Vaart. De international zag tot zijn ontzetting dat het schot van dichtbij werd gepareerd door Milan-doelman Dida.