ENSCHEDE - FC Twente is dinsdag uitgeschakeld in de Champions League. De Enschedeërs hadden tegen Sporting Portugal lange tijd uitzicht op het bereiken van de vierde en laatste voorronde van de belangrijkste Europese clubcompetitie, maar in de slotfase ging het alsnog mis in de Grolsch Veste.

Peter Wisgerhof werkte in blessuretijd uit een hoekschop de bal in eigen doel: 1-1.

Dat doelpunt was voor Sporting op basis van het gemaakte uitdoelpunt precies voldoende. Het eerste duel tussen de twee clubs was woensdag in 0-0 geëindigd.

AZ

De pijnlijke uitschakeling van Twente deed denken aan vier jaar geleden. AZ, dat toen nog onder leiding stond van Co Adriaanse, dacht zeker te zijn van een plaats in de finale van de UEFA Cup.

Een Portugees doelpunt in de slotseconden in de Alkmaarderhout zorgde er in mei 2005 voor dat niet AZ maar alsnog Sporting de eindstrijd bereikte.

Douglas

FC Twente kende dinsdag een droomstart tegen Sporting. Na een ruime minuut spelen kopte de Braziliaanse verdediger Douglas de bal uit een hoekschop van Kenneth Perez hard achter doelman Rui Patricio.

Bijkomend 'nadeel' van het vroege doelpunt van Douglas was dat Twente het strijdplan direct moest aanpassen. In plaats van op zoek te gaan naar een treffer was het nu de bedoeling om bijna negentig minuten lang een voorsprong te verdedigen.

Twente

Twente wist daar in de eerste helft goed mee om te gaan. De spelers van Sporting kregen weinig ruimte en wisten in aanvallend opzicht weinig uit te richten.

Nikolaj Michailov moest alleen optreden bij enkele afstandsschoten. De Bulgaarse doelman verving de geschorste Sander Boschker.

Wissels

Ook in de tweede helft bleef de thuisclub overeind, al ging dat wel een stuk moeizamer. Trainer Paulo Bento voerde een paar aanvallende wissels door en de gelijkmaker leek een paar keer dichtbij.

Twente hield echter goed stand en kreeg via invaller Cheick Tioté en Douglas zelf ook kansen. Net toen Twente dacht zeker te zijn van de volgende ronde, ging het alsnog mis.

Doelman Rui Patricio was met een hoekschop mee naar voren gegaan. Hij kopte en uiteindelijk ging de bal via Wisgerhof achter Michailov: 1-1.

Europa League

Twente gaat nu verder in de Europa League. Het elftal van McClaren gaat vrijdag in de koker voor de loting van de vierde voorronde. Ook Ajax en SC Heerenveen zijn daarvoor geplaatst, PSV en NAC Breda hopen dat later deze week ook te doen.

AZ is door de uitschakeling van Twente de enige Nederlandse club in de Champions League dit seizoen.