RIO DE JANEIRO - Renault heeft formule 1-coureur Nelson Piquet jr de wacht aangezegd. De 24-jarige Braziliaan kreeg maandag te horen dat hij dit seizoen niet meer in actie komt voor de renstal.

"Ik ben door Renault ingelicht dat ik dit seizoen niet meer voor hun zal rijden'', berichtte Piquet op zijn website. De Braziliaan, zoon van een Nederlandse moeder, schrijft verder dat hij opgelucht is dat er nu een einde komt aan "de slechtste periode uit mijn carrière''.

Loopbaan

Piquet begon zijn formule 1-loopbaan bij Renault in 2008. Dit seizoen heeft hij nog geen enkel punt weten te behalen. Piquet hoopt dat hij nu een nieuwe start kan maken.

"Ik heb nu de mogelijkheid om mijn carrière weer op de rit te zetten en mijn reputatie als snelle, winnende coureur te herstellen.''

De Braziliaan haalt op zijn website uit naar zijn baas bij Renault, Flavio Briatore. "Ik ben een teamspeler en er zijn tientallen mensen waarmee ik heb gewerkt die overtuigd zijn van mijn talent en karakter, behalve helaas de persoon die de meeste invloed op mijn carrière in de Formule 1 heeft gehad.''

Volgens Piquet zette Briatore hem regelmatig onder druk. "Meerdere keren heeft mijn teambaas, vaak vijftien minuten voor de kwalificaties en de race, gezegd dat hij een andere coureur klaar had staan als ik geen goed resultaat behaalde."

Dreigementen

"Ik heb nooit dreigementen nodig gehad om te presteren. In 2008 behaalde ik 19 punten, werd één keer tweede en was de beste debuterende Braziliaanse coureur ooit. Flavio Briatore heeft mij de das omgedaan.''

Piquets vader, drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet sr, denkt erover om met renstal BMW-Sauber een doorstart te maken. Mogelijk kan 'Nelsinho' daar aan de slag.