ZEIST - De scheidsrechters betaald voetbal Bas Nijhuis en Kevin Blom gaan dit seizoen in de groepsfase van de Europa League experimenteren met de vijfde en zesde official.

De extra assistenten komen aan de overzijde van de grensrechters aan de zijlijn te staan. Ze dienen onder meer goed in de gaten te houden of de bal de doellijn heeft gepasseerd.

Maar ook met betrekking tot tal van (kleine) overtredingen in het strafschopgebied moeten de toegevoegde veldofficials de hoofdscheidsrechter ondersteunen.

Liesveld

Nijhuis wordt gekoppeld aan Pol van Boekel en Ed Janssen, Blom krijgt extra assistentie van Richard Liesveld en Raymond van Meenen. In december wordt het proefproject van de UEFA geëvalueerd.

''Veel is nog onduidelijk en onzeker'', gaf Uilenberg toe. ''Mogen de vijfde en zesde official meelopen met het spel? Krijgen ze een fluitje of een vlaggetje? Mogen ze het veld in? Ik denk dat ze vooral via het onderlinge communicatiesysteem hun inbreng zullen krijgen in de arbitrage. Maar op 28 augustus weten we meer. Dan geeft de UEFA uitleg over dit experiment in Nyon.''

Tv-camera's

De KNVB en Uilenberg zijn grote voorstanders van het gebruik van elektronische hulpmiddelen door de arbitrage. Met behulp van tv-camera's kunnen tal van omstreden situaties (bal wel of niet over de doellijn, wel of geen strafschop, wel of geen buitenspel) snel worden gecontroleerd.

De UEFA en de FIFA willen er echter (nog) niet aan. ''We krijgen nergens toestemming voor. Voorlopig moeten we het doen met de vijfde en zesde official'', verzuchtte Uilenberg.