EINDHOVEN - PSV heeft zijn eerste forse tegenvaller van het seizoen alweer binnen. De nieuwe trainer Fred Rutten zag zondag zijn elftal in de eerste competitiewedstrijd op eigen veld gelijkspelen tegen het gepromoveerde VVV-Venlo, 3-3.

Zorgwekkend voor Rutten was vooral de wijze waarop PSV tot twee keer toe een voorsprong weggaf, één keer zelfs van 2-0.

VVV kreeg zelfs kansen op een voorsprong. Afgelopen donderdag in de Europese kwalificatie tegen Cherno More (1-0) roemde Rutten nog de strakke organisatie binnen zijn elftal, dat toen geen kansen weggaf.

Openingstreffer

Opvallend genoeg waren de eerste mogelijkheden al voor VVV. Met kopballen van Keisuke Honda en Sandro Calabro was de onbevangen spelende formatie van coach Jan van Dijk twee keer dichtbij de openingstreffer. De Zweedse doelman Andreas Isaksson redde PSV.

Pas in de laatste twintig minuten van het eerste deel werd de thuisclub dominanter. Dat leidde meteen tot twee treffers. De eerste kwam van de voet van Nordin Amrabat.

De ex-VVV'er scoorde na voorbereidend werk van Jan Kromkamp en Ola Toivonen. Toivonen zelf maakte de tweede, na een voorzet van Balazs Dzsudzsak.

Basiselftal

Rutten had voor dezelfde elf PSV'ers gekozen als enkele dagen eerder, in de moeizaam gewonnen Europese confrontatie met het Bulgaarse Cherno More Varna (1-0). Zijn voorlopige basiself lijkt daarmee vast te staan. Wel had de coach tegen VVV iets minder keus, omdat Edison Mendez was geschorst.

De Brabanders draaiden in sommige fases wat soepeler dan bij de eerste officiële test. Vooral Toivonen viel meer op. De Zweedse spits, die zich pas laat in de voorbereiding meldde, was als vast aanspeelpunt bij vrijwel elke aanval betrokken. Hij brengt voortdurend ploeggenoten in goede positie. Bovendien toonde hij zich zelf ook adequaat in de afronding.

Sensationeel resultaat

VVV was niet onder de indruk van de opleving aan de kant van PSV. Binnen een kwartier stelde de kampioen van de Jupiler League orde op zaken. Eerst maakte Achmed Ahahaoui er met een droge knal 2-1 van. Vervolgens nam Honda de bal na een hoekschop van Ahahaoui ineens op de slof, 2-2.

In de slotfase scoorde Toivonen opnieuw, waarmee hij PSV alsnog de niet verdiende winst leek te bezorgen. Opnieuw was VVV niet aangeslagen. Door Ruben Schaken haalden de Limburgers alsnog een sensationeel resultaat weg uit Eindhoven, 3-3.