DEN HAAG - Met 1-2 bij ADO Den Haag heeft NAC Breda zondag de eerste overwinning behaald in de competitie 2009/10. De drie winstpunten kwamen binnen door een paar perfect uitgevoerde counters op momenten dat de thuisploeg sterke overwichten had.

Bovendien speelde doelman Jelle ten Rouwelaar een puike wedstrijd. ADO bleef daardoor met lege handen.

NAC sloot de eerste helft af met een voorsprong, 0-1 door een fraai schot van Anthony Lurling in de kruising in de 42e minuut. De linkerspits was vrijgelaten in een periode dat ADO het overwicht met een treffer wilde uitdrukken.

ADO gevaarlijk

De thuisclub was in het kwartier voor rust gevaarlijk. NAC's doelman Ten Rouwelaar had moeite met een vrije trap van Ricky van den Bergh. Lex Immers trof na een hoekschop van Van den Bergh van dichtbij de lat. Als een ploeg een voorsprong verdiende voor de - matige - eerste helft was het ADO, maar het was NAC.

Na rust ging ADO energiek op zoek naar de gelijkmaker. De Haagse ploeg voetbalde in hoog tempo en overspeelde NAC, maar niet Ten Rouwelaar. De doelman pareerde alles, schoten van Immers, Karim Soltani en Van den Bergh (2), en wanneer hij toch werd gepasseerd door Soltani ketste de kopbal tegen de lat. Opnieuw.

Ten Rouwelaar zorgde ook voor lucht door uitermate traag zijn uittrappen te doen. Tot woede van de 8900 Haagse fans trad scheidsrechter Eric Braamhaar daar niet tegenop.

Counter

Net als in de eerste helft voetbalde ADO maar scoorde NAC. Bij de eerste counter van de tweede helft werd met 0-2. Mathew Amoah liep door op een pass van Lurling en knalde binnen.

De wedstrijd leek beslist in de 73e maar toen Csaba Horvath in de 80e minuut 1-2 intikte na een uittrap van doelman Gino Coutinho kwam de spanning terug. Weer moest Ten Rouwelaar schitteren op schoten van Van den Bergh, ook toen Amoah in de blessuretijd bij een derde counter naast had geschoten.