ALMELO - AZ heeft een valse start gemaakt in de eredivisie. De landskampioen ging in Almelo pijnlijk onderuit bij Heracles Almelo: 3-2.

Een kwartier voor tijd stond de thuisploeg zelfs nog met 3-0 voor.

De doelpunten van Graziano Pellè en Mounir El Hamdaoui kwamen te laat om te voorkomen dat AZ de competitie met een nederlaag begint.

De Alkmaarders beëindigden het duel met negen man na rode kaarten voor de invallers Gill Swerts en Pellè.

Kritisch

Heracles maakte zaterdag in het Polman Stadion maar weer eens duidelijk dat AZ momenteel achterin forse problemen heeft.

Koeman was vorige week zondag ondanks de afgetekende zege in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen SC Heerenveen (5-1) kritisch op zijn verdedigers, die een aantal grote kansen weggaven.

De oefenmeester nam voor de eerste competitiewedstrijd maatregelen en liet Héctor Moreno in Almelo op de bank plaatsnemen.

De fysiek wat sterkere Ragnar Klavan kreeg van Koeman in het centrum de voorkeur naast Niklas Moisander. Ook met de Est - voormalig speler van Heracles - maakte de defensie echter geen overtuigende indruk.

Schuiver

Binnen tien minuten had Heracles het gelegenheidscentrum van AZ al ontregeld. Klavan kon in de achtste minuut slechts toekijken hoe Bas Dost, de lange spits van de thuisploeg, de bal op de rand van het strafschopgebied meegaf aan ploeggenoot Everton, die zich al had ontdaan van Moisander.

De Braziliaan maakte de vloeiende aanval van Heracles af met een schuiver in de verre hoek: 1-0. Die tegentreffer deed het toch al broze zelfvertrouwen van de Alkmaarse verdedigers duidelijk geen goed. Met name Moisander leed in de opbouw opvallend veel knullig balverlies.

Koeman moest langs de zijlijn constateren dat ook zijn veelgeprezen aanvalslinie moeite had met de stugge Almeloërs. De trainer had in de spits opnieuw een plek ingeruimd voor Jeremain Lens, aan de zijde van El Hamdaoui.

Moussa Dembélé startte aan de rechterkant. Die drie wisten elkaar in de eerste helft één keer goed te vinden (met als resultaat een schot van El Hamdaoui) maar konden verder nauwelijks imponeren.

Herpakken

Het was opvallend om te zien dat de landskampioen zich ook in de tweede helft niet wist te herpakken. De wedstrijd was eigenlijk al gespeeld toen Willy Overtoom drie minuten na de pauze alle verdedigers van AZ te slim af was en doelman Sergio Romero voor de tweede keer deze avond passeerde (2-0).

Mark Fledderus maakte het leed voor de Alkmaarders even later nog wat groter door een vrije trap achter de Argentijn te schieten. In de slotfase scoorden Pellè en El Hamdaoui nog wel namens AZ, maar raakte de gefrustreerde landskampioen ook twee man kwijt met rode kaarten.